Foto: Mette Svenningsen

S-borgmestre bør være bekymrede

De socialdemokratiske borgmestre har grund til at være bekymrede op til det kommende kommunalvalg i november.

De socialdemokratiske borgmestre står for skud ved det kommende kommunalvalg, mener valgforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

- Op imod hver anden risikerer at miste borgmesterposten. Og det skyldes den kraftige tilbagegang på venstrefløjen i bred forstand, siger han til DR Østjylland.

Socialdemokraterne er gået fra 25 procent til nu 20 procent af vælgerne, og SF er gået fra 18 procent til 6 procent.

- Hovedproblemet for socialdemokraterne er dog ikke partiets egen tilbagegang, men at SF er gået så kraftigt tilbage. Enhedslisten har taget nogle af vælgerne, men der er tale om en reel tilbagegang på venstrefløjen, siger Roger Buch.

Konstitueringsforhandlingerne kan dog blive en joker som i 2009, hvor der blev vendt op og ned på meget. Og Roger Buch tror, det kan ske igen.

Men han vurderer, at der på landsplan er mellem ti og tyve steder, hvor de 50 socialdemokratiske borgmester bør være bekymrede, typisk der hvor de sidder på et eller to mandater.

- Og man kan gå fra en situation i 2009, hvor socialdemokraterne havde det bedste kommunalvalg nogensinde til den modsatte situation i efteråret med det dårligste borgmestervalg nogensinde, siger Roger Buch til DR Østjylland.

Han tror dog ikke udfaldet af kommunalvalget får nogen betydning for, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt bliver som formand eller ej.