S-borgmestre vil stoppe miljøafgift

Foto: Tv2nord.dk

Flere borgmestre ønsker som minimum at udskyde omstridt afgift på luftforurening i to til tre år.

En række socialdemokratiske borgmestre opfordrer nu deres partifæller i regeringen til at droppe eller som minimum udskyde afgiften på de sundhedsskadelige NOx-partikler. Det skriver Politiken tirsdag.

Afgiften skal træde i kraft 1. juli og står til at ramme energitunge virksomheder, som elværker, sukkerfabrikker og den store cementfabrik Aalborg Portland.

- I bund og grund mener jeg, at man helt skulle droppe den afgift. Men ellers må det være passende at udskyde den to til tre år. Mange virksomheder får det så svært, at de kan blive nødt til at lukke, siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til Politiken.

Og på samme linje finder man Morsøs borgmester, Lauge Larsen (S), der beskylder sine partifæller i regeringen for at fjerne arbejdspladser med afgiften.

- Det er skidt. I vores område er der stadig en del industrivirksomheder tilbage. Vi producerer. Så bør det ikke være en socialdemokratisk regerings politik at fjerne produktionsarbejdspladserne.

- Det er fint nok at lægge pres på virksomhederne, men det er helt sikkert, at man skal sætte sig ned og tænke det ordentligt igennem først. Et halvt år er al for kort tid. Det burde være to til tre år, siger Lauge Larsen.

Kritikken fra S-borgmestrene i det vestlige Danmark kommer i kølvandet på en lignende kritik fra S-borgmestre i den østlige del af landet, der er utilfredse med betalingsringen omkring København.

Fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne Ane Halsboe-Larsen afviser dog kritikken og hævder, at den kommende energiaftale samlet set bliver til virksomhedernes fordel.

/ritzau/

Forsiden lige nu