Så sjældent har vi storm i august: - Det er meget specielt for årstiden
DMI har kun registreret ti så kraftige blæsevejr i august de sidste 131 år.
Selvom kalenderen siger sommer, siger vejret efterår. Vinden rusker i Nordjylland, og flere steder i landsdelen er der målt vindstød af stormstyrke.
- Det er meget specielt for årstiden, siger Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI.
Faktisk forekommer stormvejr i august så sjældent, at DMI kun har registreret det ti gange siden 1891. Sidst vi havde et blæsevejr som nu, var i 2018 og før det, var i 2007.
- Det forekommer, men det er ikke ret ofte, at vi ser den her type vejr netop nu, lyder det fra Mikael Scharling.
- For mig som klimatolog, der jo arbejder med at observere klimaet i Danmark, er det ret interessant.
- Det overrasker mig ikke
Når vi har kraftigt blæsevejr i Danmark, skyldes det ofte et lavtryk, som begynder i Balkan-området. Når den fugtige luft bevæger sig nordpå, bliver den nedkølet, og det betyder kraftig regn, fortæller meteorolog ved DMI, Klaus Larsen.
- Det overrasker mig ikke, at vi ser det her vejr. Netop fordi, lavtrykket er begyndt, hvor det er, og det betyder som regel voldsomt vejr, siger Klaus Larsen.
Vandstanden stiger
På haven i Løgstør er de vant til at stormvejr også betyder forhøjet vandstand. Tirsdag formiddag var vandet steget til 76 cm, og ved 14-tiden var den oppe på 92 cm 'over daglig vande,' lyder det fra havneopkræveren i Løgstør.
- Man skal have gummistøvler på, hvis man skal ned til jollerne. Og så er broerne begyndt at være oversvømmet, men der er lang vej igen før havnen bliver oversvømmet, siger havneopkræver Søren Strømgaard.
Ifølge DMIs meteorolog er det især på vestkysten, at vandstanden stiger, fordi vinden hiver i vandet og trækker det med. Alligevel har DMI kun varslet omkring 70 til 100 cm over daglig vande.
- Selvom vandstanden stiger, så er det ikke noget, der burde skabe oversvømmelser. Der er ikke nogen advarselslamper, der blinker hos os på nuværende tidspunkt, siger Klaus Larsen.