LIGE NU:

Sådan ødelægger du den søde juletid for indbrudstyven

De mørke måneder er traditionelt guf for indbrudstyve, men man kan gøre meget for at skræmme dem væk.

Juletiden er hyggelig med stearinlys, pynt og godter. Men desværre kan julemåneden også byde på ubehagelige overraskelser i form af indbrud. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd bliver der begået 27 procent flere indbrud i december end resten af året i Region Nordjylland.

Indbrudstyven udnytter, at der er flere mørke end lyse timer i døgnet, og at boligen ofte er alene i juletiden. Derfor skal vi komme indbrudstyven i forkøbet - lys og uønsket opmærksomhed i form af Nabohjælp er effektive redskaber til at forhindre, at indbrudstyven får sine juleønsker opfyldt.

- Når indbrudstyven har ekstra travlt i de mørke måneder, vil han gerne have fred og ro til sit arbejde. Derfor går indbrudstyven typisk efter mørke boliger, hvor han kan gemme sig og arbejde uforstyrret, fortæller Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Hun opfordrer til, at vi ødelægger den ubudne gæsts arbejdsbetingelser ved at sørge for god belysning omkring boligen. Det giver nemlig naboerne bedre betingelser for at opdage tyven og på den måde minimeres risikoen for, at indbrudstyven kan arbejde uforstyrret.  

Lys bør dog ikke stå alene, når man skal forebygge indbrud. Lyset virker først rigtig effektivt, når der er nogen, der samtidig er opmærksomme. Det er derfor vigtigt, at man allierer sig med sine naboer, når man ikke er hjemme. På den måde kan man sikre, at der nogen til at se efter ens bolig og snyde tyven til at tro, at boligen ikke er alene hjemme over julen, og det kan afskrække tyven fra at bryde ind.

- Vi kan blandt andet aftale med naboerne, at de løbende parkerer en bil eller cykel i indkørslen, at de smider skrald i ens skraldespand, og at de tømmer postkassen. De kan også med fordel gå en runde om huset en gang i mellem for at se, om alt er som det plejer. Opmærksomme naboer er nemlig indbrudstyvens største frygt, fortæller Christina Tang Sørensen.

Nabohjælp er et effektivt redskab, når man skal forebygge indbrud i sit nabolag. Har man koordineret aktiv Nabohjælp i sit nabolag, kan man ifølge Det Kriminalpræventive Råd forebygge op mod hvert femte indbrud.  

Ved at bruge nabohjælpssystemet på nabohjælp.dk kan man som naboer orientere hinanden om, hvornår man er på ferie, så man ved, hvornår man skal være særligt opmærksomme på hinandens hjem. Det er også muligt at dele viden om mistænkelig adfærd eller indbrud i nabolaget.

5 juletips  mod tyven

 

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden