Sådan varmer du dine frosne vandrør op – uden at futte huset af
Foto: Bruno Stagsted
Hvis man vil undgå sprængte vandrør og store regninger, skal man sørge for, at der er lukket ordentligt for vandet i sommerhuset.
To husejere har i dag sat ild til deres hus, da de forsøgte at tø deres frosne rør op. Her er seks råd til, hvad du kan gøre, og hvad du absolut ikke skal gøre, hvis dine rør fryser til is.
Det er officielt årets første forårsdag, men ikke desto mindre har Kong Vinter for alvor vist sine tænder. Det mærker de blandt andet hos Nordjyllands Beredskab, som har rykket ud hele to gange i dag for at slukke brande, der er opstået ved at husejere, selv forsøger at varme deres frosne vandrør op.
Første tilfælde fandt sted klokken 08.08 torsdag morgen, hvor en gårdejer i Nørhalne forsøgte at varme sit vandrør op med en varmepistol. Det viste sig at være en rigtig dårlig idé, da varmepistolen fik fat i isoleringen og antændte branden. Efter cirka 3 timer lykkedes det de 16 tilstedeværende brandmænd at få tag på flammerne.
Klokken 09:26 var den gal igen. Denne gang i Syvsten, hvor endnu en havde forsøgt at varme sine frosne vandrør op med en varmepistol. Her fik varmepistolen også fat i isoleringen bag røret. Du kan læse mere om de to tilfælde her under.
Seks tips - Sådan varmer du dine vandrør op
Ovenpå dagens to uheldige episoder har TV2 Nord samlet seks tips til, hvad du kan gøre, og hvad du absolut ikke skal gøre, hvis dine vandrør er frosne.
1. Brug varme håndklæder
Hvis der er kommet is i rørene, kan man blandt andet lægge varme håndklæder rundt om rørene. Det kan dog være en langvarig proces, hvis problemet er slemt, da håndklæderne skal skiftes meget ofte.
2. Støvsugeren kan også bruges
Hvis frosten har ramt vandrør, som sidder i skunken, kan man også bruge sin støvsuger til at blæse den kolde luft væk fra tomrørene. På den måde suger man den kolde luft ud, samtidig med der kommer frisk luft til. Her skal man naturligvis være påpasselig med elektricitet.
3. Varmepistoler er no go
Du må aldrig bruge varmepistoler eller ukrudtsbrændere til at tø vandrør op. Som regel ligger der støv eller andet brandbart materiale i nærheden af rørene, der nemt kan gå ild i. På den måde risikerer du, at der sker endnu større skade på boligen, og det vil forsikringen formodentlig ikke dække, da du har udvist grov uagtsomhed.
4. Ring til vvs-manden
I langt de fleste tilfælde betaler det sig at kontakte en vvs-installatør, som kan sætte elektrisk spænding til røret. Det vil tø isen op ret hurtigt.
5. Hvad gør jeg, hvis vandrøret er sprunget?
Er vandrøret sprunget, bør du hurtigst muligt få lukket for hovedhanen, så der ikke løber vand ud i boligen. Sådan får du begrænset skaden, og du undgår også, at din næste vandregning bliver meget stor. Derefter kontakter du en vvs-installatør, som kan reparere de frostsprængte rør og eventuelt flytte dem, hvis det er nødvendigt. Herefter melder du skaden til dit forsikringsselskab.
6. Forebyg frosne vandrør
Er du én af de heldige, der ikke har frosne rør, kan du gøre lidt ekstra for at undgå det. Det allervigtigste er at holde huset varmt. Et rum anses for at have været utilstrækkeligt opvarmet, hvis temperaturen når ned under 14 til 15 grader, og i disse tilfælde dækker forsikringen ikke, hvis uheldet er ude.
Kilder: Danske vandværker og Aalborg VVS Service