Sådan yder du førstehjælp

I dag kunne du lære at redde liv forskellige steder i Nordjylland. Det er nemlig Hjertestarterdag i Danmark og resten af Europa, hvor der sættes fokus på førstehjælp og hjertestartere.

Hvert år falder 3.500 danskere om med hjertestop. Dagen i dag kendt som hjertestarterdagen, og derfor kunne nordjyderne få undervisning i førstehjælp. Et af de steder var i Aalborg Storecenter, hvor sygeplejersker, en dukke og en hjertestarter kunne vise de forbipasserende centerhandlende, hvordan man bruger en hjertestarter og dermed redder liv.

Det er Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, der står bag hjertestarterdagen. Men initiativet kommer fra EU-Parlamentet, og dagen markeres i alle EU-landene.

Vi har nedenfor samlet fem råd til, hvor man bør agere, hvis der er brug for livgivende førstehjælp.

Falder en person om er det vigtigt at yde førstehjælp. Med en hjertestarter ved hånden kan man stort set ikke gøre noget forkert. Den fortæller dig, hvornår du skal give kunstigt åndedræt og hjertemassage, og om du har sat elektroderne korrekt på. Hjertestarteren foretager selv en analyse, der afgøre, om der skal gives stød.

1) Hvis en person falder om, skal man tjekke for bevidsthed. Trækker personen vejret? Hvis personen er bevidstløs, skal man sikre sig, at tungen i personens mund ikke lukker af for luft. Bøj derfor hovedet lidt tilbage og løft hagen op ad.

2) Ring 1-1-2 eller kald efter hjælp. På den måde sikre du dig, at hjælpen er på vej.

3) Hvis du er i nærheden af en hjertestarter, skal du bruge den. Pak den ud og følg instruktionerne.

4) Hjertestarteren instruerer sig i at give hjertemassage. Placer din ene hånd midt på brystkassen. Placer den anden hånd ovenpå og flet fingrene. Stræk armene og begynd hjertemassagen. Der skal trykkes hårdt og hurtigt - tempoet skal svare til 100 - 120 tryk i minuttet.

5) Lyt til hjertestarteren indtil en ambulance ankommer.


Seneste nyt

fra Nordjylland