LIGE NU:

Se billederne: F16-fly danner spektakulær formation over Danmark

Forsvarets F-16-jagere dannede en såkaldt diamantformation fredag, da der foregik flyvningerne over det meste af landet. 

Forsvarets fremmeste kampfly - F16-jagerne - er fredag gået på vingerne for at fejre rund 40-års-fødselsdag. Flyene befandt sig i 2000 fods højde, hvilket svarer til cirka 620 meter.

Jubilæet markeres med at sende ti F16-jagere i luften, hvoraf de ni skal indgå i en tæt formationsflyvning, der foregår over det meste af landet både formiddag og eftermiddag.

Ruten gik først nordpå mod blandt andet Læsø og Aalborg Lufthavn, inden flyene vendte mod syd og passerede Hasseris Flyveplads og Aarhus. Foto: Henning Bagger, Scanpix/Ritzau
Ruten gik først nordpå mod blandt andet Læsø og Aalborg Lufthavn, inden flyene vendte mod syd og passerede Hasseris Flyveplads og Aarhus. Foto: Henning Bagger, Scanpix/Ritzau

De ni F-16-jagere lettede fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland klokken 10.05 til dagens første flyvning over store dele af Jylland.

Ruten gik først nordpå mod blandt andet Læsø og Aalborg Lufthavn, inden flyene vendte mod syd og passerede Hasseris Flyveplads og Aarhus.

Videoen øverst er fra Aalborg, hvor F-16-jagerne passerede klokken 10.35.

Ni fly i diamant-formation

Det er to specielle flyvninger med start og slut ved Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, som venter danskerne.

Det fortæller Uffe Holstener kaldet 'Gus', der er chef for Fighter Wing Skrydstrup, til TV 2:

- I dag flyver vi i en diamant-formation med ni fly, og så sender vi et ekstra fly i luften, der skal tage billeder til senere brug. Desuden bliver flyvestationens Dannebrogsfly sendt på vingerne til en demonstrationsflyvning.

De danske F-16 har på 40 år fløjet ikke mindre en 335.080 timer. Flyene har blandt andet været indsat i fredsbevarende missioner og i kampen mod islamisk stat. Senest har de deltaget i en NATO-aktion i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum.

Danmark har i øjeblikket 44 kampklare F-16. De kan som nævnt fejre 40 års jubilæum, og politikerne har besluttet at lade dem af erstatte af 27 nye kampfly af typen F-35 - også kaldet Joint Strike Fighter.

De første F-35 kommer til Danmark i 2023.

Se indslag med nordjysk familie, der ser F-16 flyene passere ved Flyvestation Aalborg: