LIGE NU:

Se det interaktive kort: Boligmarkedet trodser coronakrisen og sætter omsætningsrekord

I Frederikshavn er der blevet solgt boliger for 835 millioner kroner - 56 procent mere end sidste år.

I bunden af artiklen kan du se, hvor meget salget er steget - eller faldet - i din kommune.

Det første halve år af 2020 kommer til at gå over i historien som noget helt særligt - af mange grunde.

En global sundhedskrise har hærget og hærger fortsat lande verden over og en økonomisk recession vil ifølge mange eksperter ramme os globalt set.

Her til lands har vi dog, både hvad angår det sundhedsmæssige og økonomiske klaret os relativt godt igennem indtil videre små fem måneder med coronavirus i samfundet.

quote Det havde vi på ingen måde regnet med, at da vi stod med coronakrise og massivt fald i boligsalget i marts. Men markedet rejste sig hurtigt, og nu står vi så her nogle måneder senere og har rundet lidt af en milepæl for boligsalget

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør, Boligsiden.

Bedste halvår på boligmarkedet nogensinde

Mange virkssomheder mistede, fra den ene dag til den anden, store dele af deres indkomstgrundlag, da samfundet lukkede midlertidigt ned i marts. Og mange danskere har desværre mistet deres job og indtægt i samme proces.

Det var en barsk virkelighed som eksperter på stribe forudså ville forplante sig til boligmarkedet med hårde opbremsninger i handelsaktiviteten og faldende priser til følge.Virkeligheden er dog den helt modsatte. Det viser en opgørelse som boligsiden.dk har lavet.

- Det havde vi på ingen måde regnet med, at da vi stod med coronakrise og massivt fald i boligsalget i marts. Men markedet rejste sig hurtigt, og nu står vi så her nogle måneder senere og har rundet lidt af en milepæl for boligsalget. Dermed har køberne på boligmarkedet gjort sit til at holde gang i samfundsøkonomien, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Salg for 100 milliarder kroner

Den milæpæl Birgit Daetz henviser til er, at der i første halvdel af 2020 er blevet solgt boliger for lidt over 100 milliarder kroner. Aldrig er der blevet omsat for mere på et halvt år end det er sket i år. I hvert fald ikke siden 2011 hvor Boligsiden.dk begyndte at opgøre boligsalget halvårligt. Ja faktisk overstiger salget af boliger det seneste halve år det samlede salg i årene 2011, 2012 og 2013.

Helt nøjagtigt har ejendomsmæglerne solgt villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse for 100.567.370.051 kroner - og det var specielt juni der trak op i opgørelsen:

Det var ikke givet inden juni måned, at forbruget ville overstige 100 milliarder kroner, men et massivt salg af huse, lejligheder og sommerhuse sikrede det flotte resultat. Samlet blev der solgt mere end 10.000 boliger i juni, og det er det højeste antal salg i en enkelt måned i de seneste 10 år, siger Birgit Daetz.

TV: Se indslaget fra 3. juni om sommerhussalget i Nordjylland, der har boomet under coronakrisen

 

Sommerhuskommuner i top

Samlet set er boligforbruget stedet med 14 procent i årets første seks måneder sammenlignet med sidste års ditto. Det er steget i 85 af landet kommuner og faldet i 13. I Nordjylland er det steget i 10 kommuner og kun faldet i en enkelt kommune.

Og ser man på de kommuner, der har oplevet størst stigning i boligomsætningen, så har de en ting til fælles: Sommerhuse.

Det er Nord- og Syddjurs kommuner, der på landsplan har oplevet den største stigning, men lige efter dem følger Læsø og Frederikshavn Kommuner, hvor man har oplevet en stigning i boligforbruget på henholdsvis 62 og 56 procent

- Forbruget er steget mest i nogle af de kommuner, hvor der bliver solgt mange sommerhuse. Det gælder for Norddjurs, Syddjurs, Frederikshavn og Odsherred. Læsø kan i princippet også komme i den kategori, selv om tallene her er ret små. Sommerhussalget har været ekstremt i det her første halvår, og det kan vi også aflæse på den her statistik, siger Birgit Daetz og tilføjer:

- Samtidig er salget af villaer og rækkehuse stigende i de nævnte kommuner. Det er blevet mere populært at købe hus uden for byerne og bosætte sig der. Det er en trend, vi så inden og under coronakrisen. Om det fortsætter i efteråret afhænger blandt andet af, hvordan boligmarkedet reagerer, når hjælpepakkerne udløber i august.

I Nordjylland er det kun i Aalborg Kommune, man har oplevet et fald i omsætningen på boligmarkedet. Og her er der tale om et fald i forhold til 2019 på  beskedne 4 procent.

Dyk ned i tallene i det interaktive kort herunder