00:58

Video: Mick Knive Anderson

Se videoen: Slutspurten i EP-valget er gået ind

Tidligere forsvarsminister Søren Gade er debutant på Europa-scenen og han forudser, at folketingsvalget inden længe overskygger EP-valg, så derfor bliver torsdag sat ekstra skub i valgkampen - og det sker netop på den officielle Europadag.

- Vi har travlt. Det her er slutspurten, inden folketingsvalget overtager.

Det siger den tidligere forsvarsminister og i dansk politik kendte, Søren Gade (Venstre). Han satser nu på europæisk politik og stiller op til Europaparlamentet.

Derfor havde han tidligt torsdag morgen taget opstilling foran Aalborg Banegård, hvor han delte politiske budskaber ud i kombination med morgenbrød.

For når folketingskandidaterne fra på lørdag må hænge valgplakater op, så forudser Søren Gade, at der bliver mindre fokus på valget til Europaparlamentet.

- Så bliver vi nok skubbet en lille smule i baggrunden også i den offentlige debat. Så vi har travlt. Vi sætter ind på kontoen, så folk forhåbentlig kan huske os til valget, siger han. 

Til gengæld er der blandt flere af de opstillede kandidater, der har oplevet en øget interesse for Europa-politik. 

- Det betyder ikke, at folk elsker alt, hvad der handler om EU, men man kan jo se på Storbritannien at koster blod, sved og tårer og arbejdspladser, at de er på vej ud, siger Søren Gade (Venstre).

Det er især blandt de unge, Søren Gade oplever en stigende interesse for EU. For de har ifølge Gade opdaget, at vigtige emner som klima ikke kan løses alene i dansk regi.

- Jeg tror, at der er flere unge, der stemmer denne gang, fordi der er en trend blandt de unge, at de vil stemme for klima og miljø, siger Søren Gade.

Der er valg til Europaparlamentet den 26. maj.

Europadagen 2019

Hvorfor er det lige, at busserne kører med europaflaget den 9. maj? Jo, den 9. maj er Europadagen, hvor man fejrer dannelsen af den Europæiske Union. Datoen er valgt, da det var den dag tilbage i 1950, hvor den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman, fremlagde planen for, hvad der senere skulle blive til den Europæiske Union.

Kilde: ec.europa.eu