Foto: Jens Skriver Steffensen

Sejlskibsevent er millioner værd

The Tall Ships Races, der blev afholdt fra den 1. til 4. august i Aalborg, var ikke blot en publikumssucces. De mange gæster i byen bragte også klingende mønt med sig.

Ifølge en publikumsanalyse lavet af Jysk Analyse for Aalborg Kommune har de cirka 690.000 gæster (det officielle besøgstal på 718.000 inkluderer også gæsterne i Hals og Egense) brugt 150 mio. kr. i Aalborg i forbindelse med The Tall Ships Races. Over halvdelen af den omsætning tegner publikum, der ikke er bosat i Aalborg kommune, sig for, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Selvom The Tall Ships Races er en forrygende flot event og en stor oplevelse for alle, der deltager, er der også andre gode grunde til, at det er godt for Aalborg at være vært for en begivenhed af denne størrelse. Tallene fortæller, at den investering, Aalborg kommune laver i The Tall Ships Races i form af økonomi og arbejdsressourcer er givet godt ud, for de kommer mere end igen, når gæsterne er her. De skal både have mad og drikke og et sted at bo, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (Soc.dem.).

Pengene er ikke kun brugt på pølser, is og fadøl. Ifølge en undersøgelse lavet af COWI har der været en fordobling (100% flere end sædvanligt) af registrerede aktive WI-FI-enheder i gågaderne under The Tall Ships Races. Tallet er ikke et besøgstal, men afspejler aktivitetsniveauet. Som sammenligningsgrundlag har en af årets største indkøbsdage Black Friday 60% flere registreringer end det normale niveau. Disse tal understøttes af, at Aalborg City melder om øget omsætning.

- Vi er meget begejstrede for The Tall Ships Races og vurderer, at det gav en øget omsætning i detailhandlen på 45 mio. kroner i de fire dage, arrangementet blev afviklet over, siger formand Nils Andersen.

Også hos hovedsponsoren, Spar Nord, er der tilfredshed.

- Vi tror på, at det lykkedes at omsætte hovedsponsoratet til fascination og fornøjelser for en hel masse mennesker. Og så må jeg, især som bankdirektør, kigge og kommentere på, hvad og om arrangementet betyder noget for Aalborg i penge, fortæller John Lundsgaard, bankdirektør i Spar Nord.

Banken gættede forud for eventen på, at omsætningen ville nå sådan cirka 150 millioner kroner.

- Da vi underskrev hovedsponsorkontrakten på pressemødet i 2014 tillod vi os, med baggrund i The Tall Ships Races 2010, at gisne om den værdi, som arrangementet kunne trække til Aalborg i 2015. Vi talte om niveauet på cirka 150 millioner kroner. Ifølge 2015-analysen, som Aalborg Kommune har fået foretaget, er tallet faktisk ganske godt ramt, siger John Lundsgaard.

Det samlede budget for The Tall Ships Races er 12,5 mio. Kroner.