Selvom V, LA og K stemte imod: Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket

Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket af Vattenfall for 725 millioner, men det er ikke med de tre borgerlige partiers gode vilje. - At købe elværk er at gamble med borgernes penge, mener Venstre.

Et byrådsflertal i Aalborg Kommune har besluttet at købe Nordjyllandsværket af det svenske energiselskab Vattenfall for 725 millioner kroner plus 100 millioner i handelsomkostninger.

Men Venstre, Liberal Alliance og Konservative, der tilsammen sidder på 11 af de 31 pladser i byrådssalen er modstandere af købet og stemte nej, da sagen kom til afstemning.

- At drive elværk er ikke en kommunal kerneopgave. Aalborg Kommune bør prioritere sin tid til det, vi er sat i verden for, og det er kernevelfærden, skriver Venstres byrådsgruppe i en pressemeddelelse.

Samtidig er partiet bekymret for hvad kommunens erhvervelse af Nordjyllandsværket vil betyde for den varmepris, kommunen tilbyder borgerne.

- Det fremføres i sagsfremstillingen, at det ingen påvirkning har (at Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket red.). Det baseres på meget usikre skøn og forudsætninger fra forskellige prognoser om udviklingen af elpriser med mere. Vi har i dag en af landets billigste varmepriser, og den pris er sikret frem i 2028. Hvorfor spille hasard med det? spørger partiet.

Vattenfall ejede indtil 2013 tre elværker i Danmark. Amagerværket, Fynsværket og Nordjyllandsværket. De to førstnævnte blev solgt fra i henholdsvis juli 2013 og december 2014 for en halv og lidt over en milliard kroner. Og nu er det sidste værk altså også kommet den svenske virksomhed af hænde.

Forsiden lige nu