Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Selvom V, LA og K stemte imod: Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket

Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket af Vattenfall for 725 millioner, men det er ikke med de tre borgerlige partiers gode vilje. - At købe elværk er at gamble med borgernes penge, mener Venstre.

Et byrådsflertal i Aalborg Kommune har besluttet at købe Nordjyllandsværket af det svenske energiselskab Vattenfall for 725 millioner kroner plus 100 millioner i handelsomkostninger.

Men Venstre, Liberal Alliance og Konservative, der tilsammen sidder på 11 af de 31 pladser i byrådssalen er modstandere af købet og stemte nej, da sagen kom til afstemning.

- At drive elværk er ikke en kommunal kerneopgave. Aalborg Kommune bør prioritere sin tid til det, vi er sat i verden for, og det er kernevelfærden, skriver Venstres byrådsgruppe i en pressemeddelelse.

Samtidig er partiet bekymret for hvad kommunens erhvervelse af Nordjyllandsværket vil betyde for den varmepris, kommunen tilbyder borgerne.

- Det fremføres i sagsfremstillingen, at det ingen påvirkning har (at Aalborg Kommune køber Nordjyllandsværket red.). Det baseres på meget usikre skøn og forudsætninger fra forskellige prognoser om udviklingen af elpriser med mere. Vi har i dag en af landets billigste varmepriser, og den pris er sikret frem i 2028. Hvorfor spille hasard med det? spørger partiet.

Vattenfall ejede indtil 2013 tre elværker i Danmark. Amagerværket, Fynsværket og Nordjyllandsværket. De to førstnævnte blev solgt fra i henholdsvis juli 2013 og december 2014 for en halv og lidt over en milliard kroner. Og nu er det sidste værk altså også kommet den svenske virksomhed af hænde.