Sidder i fem bestyrelser: Regeringen vil have flere som Mette

Regeringen vil have fokus på flere kvinder i bestyrelser. I Nordjylland er der få kvinder i de største virksomheders bestyrelser.

Mette Bach Kjær er direktør i Plus Bolig og medlem af fem bestyrelser. Ifølge regeringen skal der arbejdes hårdere for, at der kommer flere som hende.

- Noget af det spændende ved bestyrelsesarbejde er, at man er med til at sætte aftryk og komme med bud på, hvor man skal være henne om for eksempel fem år, fortæller Mette Bach Kjær.

Hun har været medlem af Fortuna Hjørrings bestyrelse siden 1995. En atypisk bestyrelse, fordi der er en overvægt af kvinder, hvor blot to ud af seks er mænd. 

Der er et problem

Der skal være en mere lige fordeling mellem mænd og kvinder i bestyrelserne. Det er regeringens ønske, der nu støtter et EU-direktiv, som skal sikre mindst 40 procent af begge køn i en bestyrelse i større selskaber. Sidste år udgjorde kvinderne kun 26 procent af bestyrelsesposterne hos landets 190 største børsnoterede virksomheder. 

- Der er et problem med ligestilling, siger Lars Aslan (S), der er medlem af ligestillingsudvalget.

- Jeg tror, at alle har en interesse i, at der bliver gjort noget. Når 50 procent af befolkningen er kvinder, og der sidder mellem 20-25 procent i bestyrelserne, så er der noget skævt.

Nordjylland bagud på kvinder

TV2 Nord har foretaget en optælling af fordelingen i en række nordjyske bestyrelser. Nedenfor ses fordelingen ud fra de største virksomheder målt på antal ansatte.


  • Siemens: én ud af seks
  • Telenor: Tre ud af seks
  • Bladt Industries: To ud af otte
  • KMD: Én ud af ni
  • Sanistål: To ud af fem
  • Alfa Laval: to ud af seks
  • Aalborg Portland: Nul ud af fem
  • Det Nordjyske Mediehus : Tre ud af syv
  • J. Petersens Beslagfabrik: Én ud af fem
  • Spæncom: Nul ud af fem



Vil betyde meget 

Hos virksomheden Board Governance, der uddanner bestyrelsesmedlemmer, er de glade for regeringens udmelding.

- Det var sørme på tide, sider Randi Ib, der er administrerende direktør i virksomheden.

- Jeg havde dog håbet, at initiativet var kommet tidligere. 

Ifølge Randi Ib, er Danmark det eneste land i Europa, der endnu ikke regulerer bestyrelsesarbejde i forhold til medlemssammensætning.

Hun vurderer, at hidtidige tiltag ikke har gjort en forskel, for enten udpeges det samme niveau - eller i nogle tilfælde flere mænd. Derfor skal der målrettede initiativer til, og det vil gavne hele samfundet, mener Randi Ib.

- Jeg tror også, det betyder noget på den store klinge, for kvinder repræsenterer nogle andre agendaer på bestyrelsesmøder, og de har fokus på andre ting. Så jeg tror, vi generelt vil se en helt anden samfundsudvikling.

quote Jeg er nok ikke sådan helt vild med at sige det, men jeg kan godt se, at udviklingen har været for lille. Så det kan godt være, der skal mere til.

Mette Bach Kjær, direktør

Kompetencer over køn

Diversitet i bestyrelse er vigtigt for Mette Bach Kjær, der også har en fortid som fodboldspiller - og her er forskellighed på samme måde essentielt som i bestyrelsesarbejde.

- Hvis du stiller med 11 målmænd eller 11 angribere, så vinder du jo ikke. Det er dét med at få sat sit hold og få diversiteten ind i det. Her tænker jeg både på køn, alder og etnicitet og meget andet, forklarer hun.

Mette Bach Kjær slår dog fast, at hun aldrig vil gå på kompromis med faglighed, og det vil heller ikke være nødvendigt.

- Én ting er sikkert; jeg vil aldrig vælge køn forud for kompetencer. Men det er 100 procent sikkert, at kompetencerne er der hos kvinderne. 


Seneste nyt

fra Nordjylland