Simon Kollerup: God idé at lempe økologiske honningregler
Foto: TV2/Nord
Simon Kollerup bakker op om ideen om at gøre det lettere at blive godkendt som økologisk biavler.
Fødevareministeren har foreslået at gøre det lettere at blive godkendt som økologisk biavler. Der er socialdemokratisk opbakning til den idé.
Der er for få danske, økologiske biavlerne. Det mener fødevareminister Esben Lunde Larsen, som har foreslået, at reglerne skal lempes, så der fremover gerne må dyrkes konventionelt korn inden for en radius af tre kilometer fra bistaderne. I dag må der udelukkende dyrkes økologisk inden for den afstand, og det betyder, at der kun er fem godkendte økologiske biavlere i Danmark.
Forslaget vil åbne for at flere kan producere økologisk honning, og dermed kan Danmark importere mindre fra lande hvor øko-kravene ikke er så høje. Derfor er det også et forslag, som får opbakning fra Socialdemokratiets nordjyske fødevareordfører, Simon Kollerup.
- Det synes jeg sådan set er positivt. Og svaret på, hvorfor jeg synes, det er positivt, står hjemme i mit eget køkkenskab. Der står nemlig et glas økologisk honning, som jeg lige vendte om og læste på etiketten. Der stod jo faktisk til min store overraskelse, at det var delvist fra Mexico og fra et andet land. Så jeg er positiv over for det her, fordi vi importerer for meget økologisk honning fra andre lande, og vi har for få økologiske biavlere herhjemme. Det skal vi have vendt på hovedet, så vi får flere avlere og bedre kan købe noget dansk i supermarkederne, siger Simon Kollerup.
En nordjysk økologisk biavler, Bente Qvist Kjærgaard fra Livø, har udtalt skepsis over for forslaget, for hun mener, at det vil udvande økomærket, hvis man ikke kan garantere, at produktet er fuldstændig økologisk. den skepsis deler Simon Kollerup til dels.
- Den skepsis, jeg kan have omkring det her forslag, det er selvfølgelig, at når du tillader, at man kan have konventionelle kornmarker, hvor man sprøjter - og det gør økologerne jo ikke - så kan man jo opnå en dårlig situation, ligesom vi har set med æbleproducenterne, hvor noget af det, man sprøjter med, kan drive over på de marker, hvor bierne henter deres pollen fra, mener Simon Kollerup.
Derfor mener han også, at man skal gå forsigtigt frem og ikke gå så vidt som i andre EU-lande, hvor det er tilladt at halvdelen af markerne, der omgiver et bistade, er konventionelle.
- Jeg synes, vi skal starte med at gå lidt mindre skridt ad gangen. Esben Lunde Larsen kommer med et forslag om kornmarker, og da vi var i regering kom vi med et forslag om græsmarker, der måtte være inden for den her bistade-radius. Så lad os nu gå nogle små, forsigtige skridt ad gangen, men målet er sådan set det rigtige, vi går hen imod. Det er, at få flere danske biavlere, der er økologiske, så vi ikke er nødt til at have honning hjemme i skabet, der er fra Mexico og fra alle mulige andre lande.