Sirenerne hyler klokken 12 – i år er ukrainere varslet inden

Det er første onsdag i maj, og derfor bliver det danske varslingssystem testet. For første gang har Beredskabsstyrelsen udsendt information på ukrainsk inden testen.

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester alle landets sirener i dag, den første onsdag i maj.

Det er de fleste danskere forberedte på, men nytilkomne til landet kan blive overraskede og forskrækkede, når sirenerne hyler. 

Det gælder særligt flygtninge, der er flygtet fra krig.

Derfor har Beredskabsstyrelsen valgt at lave et faktaark på flere sprog, der fortæller om sirenesystemet. Arket kan findes på følgende sprog: ukrainsk, engelsk, russisk, arabisk, bosnisk, farsi, somali, tyrkisk og urdu.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den seneste tid er der særligt kommet mange ukrainske flygtninge til Danmark, og derfor har Beredskabsstyrelsen for første gang valgt at oversætte faktaarket til ukrainsk.

- Vi har vurderet, at det var en god idé at gøre, for der er mange ukrainere i landet, som har haft en lyd som denne tæt inde på kroppen i en meget mere alvorlig kontekst. Derfor føler vi, at det er vigtigt at informere bredt om, at det bare er en test, og der er ikke noget at bekymre sig om, siger Kristian Anker-Møller fra Beredskabsstyrelsen.

quote Hvis naboen har ukrainere boende, så prik dem lige på skulderen

Kristian Anker-Møller, Beredskabsstyrelsen

Giv meddelelsen videre

Informationsmaterialet er blandt andet sendt til kommuner, regioner, skoler og Røde Kors, som sikrer, at informationen bliver spredt. 

Derudover har Beredskabsstyrelsen også sendt information ud på de sociale medier, og her oplever Kristian Anker-Møller, at flere end normalt har valgt at dele meddelelsen i Facebook-grupper og lignende.

Men selvom informationen ser ud til at være nåët bredt ud, så har han stadig en opfordring, hvis man kender en flygtning eller ved, at naboen har flygtninge boende:

- Hvis man har nogle kontakter eller relationer, hvor det er relevant, at de får informationen, så må man meget gerne huske hinanden på det og dele det med dem. Hvis naboen for eksempel har ukrainere boende, så prik dem lige på skulderen.

Herunder kan information om sirenerne læses på ukrainsk:

МИ ВИПРОБОВУЄМО СИРЕНИ

  • 4 травня о 12:00
  • Це лише випробування!
  • Коли в середу, 4 травня, о 12:00 пролунає звук сирени, це не буде попередженням про небезпеку.
  • Для чого відбувається випробування? Ми випробовуємо систему оповіщення та згадуємо, що потрібно буде робити, якщо сигнал сирени не буде навчальним.
  • Знайти додаткову інформацію - Знайдіть його на сайті www.brs.dk


Kilde: Beredskabsstyrelsens sireneplakat på ukrainsk

Engang blev sirenerne testet en gang om ugen. Fra 1951 til 1967 blev det daværende sirenesystem testet hver lørdag klokken 12, og fra 1967 til 1993 blev det testet hver onsdag klokken 12. 

- Vi tester, at sirenerne virker og udsender den lyd, de skal, og så bruges testen også til at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis sirenerne på et tidspunkt lyder, hvor det ikke er en test, siger Kristian Anker-Møller, der er kommunikationsrådgiver ved Beredskabsstyrelsens afdeling for Kommunikation og Varsel.

Sirenerne lyder af flere omgange. Først kommer ”fare”-signalet. Det er en tone, der gentages fire gange i løbet af 45 sekunder. Tonen stiger hurtigt og falder langsomt, og der er pause mellem gentagelserne.

Efter fire minutter lyder signalet igen. Hvis signalet lyder på en dag, hvor der ikke testes, så betyder det, at man skal gå indenfor og søge information hos TV2 eller DR, som vil informere om årsagen til signalet.

De to første signaler, der betyder ”Gå inden døre”, er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Tonen lyder 4 gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.
De to første signaler, der betyder ”Gå inden døre”, er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Tonen lyder 4 gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.
Foto: Beredskabsstyrelsen

Derefter går der otte minutter, før et ”faren er forbi”-signal udsendes. Det er én lang, ensartet tone, der varer i 45 sekunder. Det betyder, at man kan bevæge sig udendørs igen, for faren er ovre.

Det sidste signal, der betyder ”Faren er forbi”, er én lang tone, der varer i alt 45 sekunder. Signalet betyder normalt: Du kan nu forlade den indendørs beskyttelse
Det sidste signal, der betyder ”Faren er forbi”, er én lang tone, der varer i alt 45 sekunder. Signalet betyder normalt: Du kan nu forlade den indendørs beskyttelse
Foto: Beredskabsstyrelsen

Testes hver nat

Siden 1993 har man kun testet sirenerne med lyd en gang om året, den første onsdag i maj, og det er der to årsager til:

- Trusselsbilledet er et andet i dag, end det var tidligere med den kolde krig. Dengang var der heller ikke mulighed for at teste uden lyd, og det kan vi i dag, så nu testes systemet faktisk hver nat lydløst, siger Kristian Anker-Møller.

Hvad sker der, hvis der opstår en situation, hvor der er behov for sirenerne, mens de testes?

- I så fald bliver de slukket og derefter tændt igen, og så kombinerer vi det med de andre kanaler, som altid tages i brug. Det vil være beredskabsmeddelelser, der bliver sendt ud via DR, TV2 og beredskabets og politiets sociale medier, siger han og tilføjer:

- Sirenerne er ikke i brug mere end en håndfuld gange om året, så sandsynligheden for, at det er på samme tid som testen, vil være meget lille. Mig bekendt har der aldrig været et sammenfald.

Døve og hørehæmmede kan tilmelde sig et SMS-varslingssystem, hvor en SMS udsendes, når sirenen lyder. Hvis du er døv eller hørehæmmet, kan du lære mere om varslingssystemet via denne video fra Døvefilm.


Seneste nyt

fra Nordjylland