04:19

Underskriftindsamlingen er i gang flere steder i Skagen. Foto: Bruno Stagsted

1 af 2

Skagboer frygter for sikkerheden

Region Nordjylland har lagt op til at spare akutbilen væk. Både borgere og politikere frygter at det vil få fatale konsekvenser.

Både borgere og de lokale politikere er i oprør mod spareplanerne, som Region Nordjylland er på vej med.

Siden 2011 har akutbilsordningen fungeret i døgndrift i Skagen, men nu frygter skagboerne, at besparelsen vil koste menneskeliv.

Mathias Hansen fra Skagen har startet en underskriftindsamling for bevarelse af akutbilen.

- Jeg synes simpelthen det er for dårligt, at de lige pludseligt vil til at spare den væk, fordi det vil jo koste menneskeliv heroppe, siger Mathias Hansen.

På under to døgn har han indsamlet over 900 underskrifter på nettet, så opbakningen til akutbilen er stor.

- Det er jo den, der er der til at redde os, når ambulancerne er ude at køre, siger Mathias Hansen.

Skagens akutbil er døgnbemandet. Det har den været siden et tragisk dødsfald i 2011. Her døde en 39-årig familiefar af et hjertestop. Dengang var ambulancen 26 minutter om at nå frem til Skagen. Siden dengang har akutbilen været opgraderet til døgnbemanding.

Det er et enigt byråd, der fraråder at nedlægge akutbilsordningen.

- Her vil jeg simpelthen advare, og sige, at det kan være fatalt at man træffer den beslutning, og det har vi set før, hvor en ung mand ventede på en ambulance, der var i det her flydende beredskab som regionen henviser til, og den var 26 minutter om at komme frem, og han er her ikke længere, siger borgmester i Frederikshavn Birgit Hansen (S).

Der er mere end 60 kilometer fra Skagen til det nærmeste behandlingssygehus.

Nedlæggelsen af akutbilen vil give en besparelse på 3,1 millioner kroner. Samlet set er det 155 millioner, som Region Nordjylland skal finde.

- Der mærker vi endnu engang at vi er udkant, så min opfordring til Regionen er; nøjes med at tag 152 mio. kr. og lad de sidste tre millioner kroner blive til akutbilen i Skagen, for det er af afgørende betydning for Skagboernes sikkerhed, siger borgmesteren.