Skak på skemaet - lærere vrider hjerner for at hjælpe specialelever

Skak kan være vejen ind til skoleelever med diagnoser og indlæringsvanskeligheder. Derfor lærer undervisere nu at bruge spillet aktivt.

Hjernecellerne slog gnister hos de nordjyske pædagoger og lærere, der torsdag var samlet omkring skakbrætterne.

Missionen er klar: Underviserne skal bruge skoleskak i klasseværelset - særligt når det gælder specialelever.

Seks nordjyske skoler er med i uddannelsen, som er den første af i alt fem, der foregår rundt om i hele landet. Brovst skole er en af skolerne, og her er lærer Daniel Fredsgaard Jensen meget begejstret for at blive klog på skak:

- Vi har jo med elever at gøre, der har brug for lidt firkantet undervisning. Og der er skak rigtig godt, fordi det kan skæres ned i mange små minispil og varieres på mange forskellige måder, siger han.

- Skak kan give specialelever de succesoplevelser, de har brug for, siger lærer Daniel Fredsgaard Jensen.

Over tusind elever er med

Landet over kommer underviserne til at bruge skak-værktøjerne på i alt 1500 elever. I en digital tidsalder hvor tablets og smartphones fylder mere og mere, kan skakken tilbyde noget ekstra, lyder det fra arrangøren, Dansk Skoleskak: 

- Vi kigger for meget skærm og hinanden for lidt i øjnene. Alle taler om mental sundhed – skoleskak tilbyder konkrete værktøjer til faktisk at gøre noget for den, siger læringschef Mikkel Nørgaard.

Og lærer Daniel Fredsgaard Nielsen glæder sig også til at få hjernegymnastikken på skemaet: 

- Skak er vigtigt, fordi der er nogle elever, der har haft en rigtig svær skolegang. Og de har brug for at få nogle succesoplevelser - det kan skak give dem, siger lærer Daniel Fredsgaard Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland