Skattely, Vexit og nul moms: Sådan får Vendsyssel råd til at løsrive sig
Foto: Michael Guldbrandt
Per Nikolaj Bukh synes, at idéen om at løsrive Vendsyssel er god. Han tvivler dog på, om det kan lade sig gøre rent økonomisk.
I serien ”Frit Vendsyssel” undersøger TV2 Nord, hvad der skal til, for at Vendsyssel kan blive en selvstændig stat. Økonomiprofessoren giver sit bud her.
- Alt bøvlet forsvinder ikke – det bliver bare bøvlet på en anden måde.
Sådan lyder det fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomi ved Aalborg Universitet, da han skal forholde sig til, hvordan det økonomisk kan hænge sammen, hvis Vendsyssel skal være frit.
Noget, vendelboer jævnligt har truet med, når de er blevet for trætte af alt det pangel syd for fjorden.
- Vi har set det mange gange før, at det bliver nævnt. Gennem tiden har Vendelboerne uden tvivl følt, at der til tider er langt til København og beslutningstagerne, og så opstår tanken, at det måske bare ville være lettere at løsrive sig og få lov til at bestemme selv heroppe i den anden ende af landet, siger chefredaktør ved TV2 Nord, Ingrid Buch.
Stream første afsnit af ”Frit Vendsyssel” her – artiklen fortsætter under videoen.
Nul tilskud fra rige kommuner
Lad os så tage et kig på økonomien.
- Statens økonomi er ligesom en privatøkonomi – man har formue og gæld, og de to ting skal være i balance, forklarer Per Nikolaj Bukh.
Allerede her begynder udfordringerne dog at opstå.
For Nordjylland modtager penge i udligning, og de penge vil ikke længere rulle ind på kontoen hos de nordjyske kommuner, hvis Vendsyssel bliver et selvstændigt land.
- Så har man sine skatter at finansiere det med. Det kan godt blive noget povert, siger økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh.
Vendsyssel som skattely
Skal der flere skattekroner i kassen, kan en løsning ifølge økonomiprofessoren være at tiltrække flere skatteborgere.
Så er det bare de andre naboer, man skal kævle med. Det er cirka det samme besvær, man har
Per Nikolaj Bukh
Allerhelst skatteborgere, der tjener mange penge. Rigtig mange penge.
- Det kan man gøre ved at indføre lavere skatter, så Vendsyssel bliver et slags skattely. Det er vanvittigt usolidarisk med de omkringliggende områder, så I skal nok ikke regne med, at der er den store begejstring i den resterende del af det gamle Danmark, siger Per Nikolaj Bukh.
Udover at gøre Danmark sure, er der endnu et problem med Vendsyssel som skattely. EU har en nemlig regel om, at man ikke må være illoyal overfor de andre nationer.
Det er der dog også en løsning på.
- Hvis man holder sig udenfor EU og laver et Vexit, så skal man ikke bekymre sig om den regel, siger Per Nikolaj Bukh.
Ingen moms
Så langt, så godt. Men hvad så med momsen? Det ville da være jøwt at slippe for den?
Per Nikolaj Bukhs svar er så opløftende, at det er lige før, det kan få en vendelbo til at løfte øjenbrynet og nikke anerkendende.
- Det gode ved at være selvstændige er, at man kan fjerne momsen.
Men glæden varer kort. For Per Nikolaj Bukh fortsætter:
- Det vil betyde, at man enten ikke har råd til at komme på hospitalet eller få hjemmehjælp, eller også er man nødt til at finde nogle andre indtægter.
Det samme besvær
Der hvor eksperimentet for alvor begynder at halte rent økonomisk, er når det gælder velfærdsydelser.
For jo mindre et land, man har, jo dyrere er det ifølge økonomiprofessoren at drive per indbygger.
- Enten skal man selv lave velfærdsydelser, ellers skal man købe dem. Hvis jeg skal være helt realistisk over for den her gode og sympatiske idé, så er det jo der, udfordringerne starter, siger Per Nikolaj Bukh.
Han peger også på, at bøvlet ikke forsvinder, bare fordi man ikke skal døje med resten af Danmark. Der skal stadig vælges politikere og fordeles skoler, børnehaver og idrætsinstitutioner.
- Så er det bare de andre naboer, man skal kævle med. Der er andre ting, der ikke løser sig, ved at man bliver et selvstændigt land. Det er cirka det samme besvær, man har, siger Per Nikolaj Bukh.
Stream tredje afsnit af ”Frit Vendsyssel” her. Serien kan også findes på TV2 Play og YouTube.