LIGE NU:

Skatteministeren vil se på damer

Unge kvinder flytter væk og efterlader de unge mænd i Nordjylland. Det er et problem, siger skatteministeren. Han er parat til at diskutere, om penge kan lokke unge kvinder til vores landsdel.

Han er født og opvokset i Vesthimmerland. Derfor gør det også lidt ondt på Karsten Lauritsen, at det især i den kommune, at unge mænd må spejde langt efter damerne, der i stor stil flytter til storbyen.

- Jeg må altså bare sige til de unge kvinder derude at Himmerland og især Vesthimmerland, det er et fantastisk sted at bo. Der er mange rigtigt dejlige mænd der, siger skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) med et smil om læben.

Bangrunden er alvorlig nok. I aldersgruppen fra 20 til 29 år er der i Vesthimmerlands Kommune næsten 25 procent flere mænd end kvinder. Fyrene på Erhvervsskolen savner damerne, når de går i byen i Aars.

- Jeg kan godt lide damer. Man klager jo aldrig, hvis man møder en sød tøs, men jeg synes ikke rigtig, der er nogen i Aars. Jeg synes, de gange jeg har været i byen heroppe, der har der været rigtig mange drenge, siger Christian Risom, der er klejnsmed-elev.

Konsekvensen kan være, at nogen unge mænd får svært ved at stifte familie, fordi der er et underskud af kvinder. I Norge kan man få nedsat sin studiegæld, hvis man tager en længere uddannelse og flytter til udkants-Norge for at bruge den. Det har i følge kønsforsker Helene Pristed Nielsen fået akademikere kvinder til at flytte tilbage til landdistrikterne.

- Der er meget politisk bevågenhed på problemet i Norge, synes jeg, på en anden måde end vi oplever i Danmark. Der er mere aktiv regionalpolitik, der forholder sig til det med køn og affolkning, siger Helene Pristed Nielsen, der er kønsforsker ved Aalborg Universitet.

Skatteministeren mener ikke helt man kan sammenligne Norge med Danmark. Afstandene i Norge er betydeligt større, men han vil gerne se på, om man med økonomiske incitamenter kan få kvinder til at blive i udkantskommunerne.

- Vi har det jo på befordringsfradraget, hvor du får et større fradrag, hvis du bor i en yderkommune. Derfor kunne man også sagtens forestille sig, man kunne gøre andre ting i vores skattelovgivning, men det kræver som alt muligt andet, at vi finder nogle penge til det, siger Karsten Lauritzen.

Overskud af mænd