LIGE NU:

Skidt Gade-exit: Nordjylland mister en af sine vigtigste stemmer

Det er skidt nyt for Nordjylland, at Søren Gade siger farvel til landspolitik.

Senest fra sommeren 2019 skifter Søren Gade sit nordjyske mandat i Folketinget ud med et forhåbentligt nyt i Europa-Parlamentet. Det meddelte Venstre i Region Nordjylland mandag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Og hovedpersonen selv bekræftede det mandag aften i et direkte tv-interview til TV2 Nord. 

Men selv om både Søren Gade og Venstre præsenterede det som en positiv nyhed, vil det komme til at gøre ondt på Nordjylland at miste så stor en figur i dansk landspolitik.

- Det er en rigtig dårlig nyhed for Venstre i Nordjylland. Søren Gade er både stemmeslugeren i Nordjylland og en af de største stemmeslugere på landsplan. Så det, at han forsvinder, er en bet for Venstre i Nordjylland, som højst sandsynligt betyder, at Venstre vil gå tilbage ved næste folketingsvalg, lyder vurderingen fra TV2 Nords politiske analytiker, Thomas Funding.

Ifølge ham frygter flere Venstre-folk på Christiansborg, at Søren Gades exit kan ende med at betyde forskellen på en sejr og et nederlag ved næste folketingsvalg.

Sværvægter i dansk politik

Men det er ikke kun politisk, at det vil komme til at gøre ondt. Også for Nordjylland som landsdel kan Søren Gades beslutning få konsekvenser.

quote Søren Gade er en af de absolut tungeste politikere, nordjyderne har på Christiansborg, og han forsvinder nu.

Thomas Funding

- Det er også dårligt nyt for Nordjylland. Søren Gade er en af de absolut tungeste politikere, nordjyderne har på Christiansborg, og han forsvinder nu. Det er umiddelbart svært at se, hvordan nogen skal komme og fylde den plads ud, siger Thomas Funding. 

På trods af en måske dalende indflydelse på Borgen, efter Søren Gade blev forbigået, da ministerposterne skulle deles ud, og at han ikke er på den bedste fod med sin partileder, Lars Løkke Rasmussen, er han en sværvægter i dansk politik.

Ingen klar afløser

Ved det seneste valg stemte knap 29.000 nordjyder personligt på Søren Gade - det femtehøjeste antal personlige stemmer overhovedet ved det valg.

Derfor har TV2's politiske analytiker heller ikke nogen bud på, hvem der skal afløse Søren Gade på opstillingslisterne i Nordjylland ved næste valg.

- Jeg kan ikke se en nordjysk politiker, der skal komme ind og overtage det valgresultat, Søren Gade fik, eller den position, han havde på Christiansborg, siger Thomas Funding, som ikke tvivler på, at den tidligere forsvarsminister nok skal komme ind i Europa-Parlamentet.

corona 1

Smitteudbrud på plejecenter i Støvring: 13 ud af 19 beboere ramt

80_percent

play Stiler efter en milliard i omsætning: Helgstrand udvider koncernen

Lyntest kø

Ny undersøgelse: Færrest har været smittet med corona i Nordjylland

261120 båd, fisker, brexit, skib

play Venstre kræver hjælp til nordjyske fiskere efter Brexit

corona 1

Smitteudbrud på plejecenter i Støvring: 13 ud af 19 beboere ramt

80_percent

play Stiler efter en milliard i omsætning: Helgstrand udvider koncernen

Til forsiden

Til forsiden