04:31

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Skoleelever: - Mobiltelefonerne stresser os

Nordjyske teenagere føler sig stressede af onlinekultur og sociale medier. Flere af dem kommer nu med en uventet bøn til de voksne: "Vil I ikke nok tage vores smartphones fra os?"

De kan være stressende, når det konstant vælter ind med sms'er, Snapchat-beskeder og Facebook-notifikationer på smartphonen.

Det mærker eleverne i niende klasse på Seminarieskolen i Aalborg. Og derfor kan eleverne også godt se fordelene ved at undvære deres telefoner.

- Det ville gøre, at vi fandt mere sammen og fik mere sammenhold, siger Line Buchholtz Kristensen fra 9.A på Seminarieskolen.

Hendes klassekammerat Tilde er enig.

- Jeg tror, det ville give os et meget stærkere bånd. Vi ville snakke mere med hinanden i stedet for at sidde med telefonerne i frikvartererne, siger Tilde Lelia Michaelsen.

De to piger har begge prøvet at være stressede, fordi de konstant skulle følge med i seneste nyt, når beskederne tikkede ind på telefonen.

- Det føles ubehageligt. Man snurrer sådan rundt om sig selv, og kan ikke finde ud af, hvad man skal, siger Tilde Lelia Michaelsen.

- Det er ikke rart. Overhovedet ikke, siger Line Buchholtz Kristensen.

På Seminarieskolen har man forsøgt sig med mobilfri undervisning. Her er telefonerne blevet låst inde i et skab, og selvom det kan lyde som de fleste teenageres mareridt, så kan det faktisk også føre nogle gode ting med sig.

- De forvirrer rigtig meget. Hvis man sidder i en matematiktime og får en besked, så tager det opmærksomheden fra det, læreren siger, fortæller Tilde Lelia Michaelsen.

Hvorfor eleverne så ikke bare lader telefonerne blive i tasken, kan hun ikke svare på.

- Det ved jeg ikke. Det er måske blevet en vane bare at have dem ved hånden, siger Tilde Lelia Michaelsen.

Fakta: De pressede danskere

TV2 Nord sætter sammen med TV 2 og de øvrige regioner i denne og den kommende uge fokus på stress og søvnproblemer, der er et stigende folkesundhedsproblem.

Et problem, der hvert år koster milliarder af kroner i sygedage og udgifter i sundhedsvæsnet.

TV 2 vil i dokumentarer, indslag og artikler skabe opmærksomhed om problemet mens TV2\/Nord i Nordjylland LIVE kigger nærmere på stress og søvnproblemer med de nordjyske briller på.

- Vores mission er at skabe større opmærksomhed om de her meget ødelæggende \u2013 og tabubelagte \u2013 lidelser. Vi vil have danskerne til at lytte til advarselssignalerne og gøre noget ved problemerne, inden de ødelægger deres liv. Faktum er, at hver tiende dansker stort set hver dag har symptomer på alvorlig stress, og 300.000-400.000 danskere har så alvorlige søvnforstyrrelser, at det har seriøse konsekvenser for deres helbred, familier og sociale liv, fortæller programchef på TV 2, Thomas Breinholt der står i spidsen for det fælles projekt