SENESTE NYT:

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Børn i alderen 9 til 11 år skal fra på mandag tilbydes en ugentlig test for coronavirus på skolerne, oplyser myndighederne.

Den nuværende testindsats udvides, så også børn på mellem 9 og 11 år tilbydes en screeningstest for Covid-19 ugentligt.

Og i Aalborg Kommune er man klar til næste trin i arbejdet med at teste. Det oplyser skolechef Mads Rune Jørgensen.

- Vi laver skole, men vi stiller naturligvis lokaler til rådighed for test og sundhedsmyndighederne, og vi har informeret forældre og indsamlet samtykkeerklæringer, så alle elever fra ni år og op kan blive testet en gang om ugen, siger han.

Det er den mere smitsomme deltavariant, som sundhedsmyndighederne forventer, at børn og unge vil stå for en stigende andel af nye Covid-19-tilfælde i dette skoleår, især blandt ikke-vaccinerede skolebørn. Derfor er det vigtigt at dæmpe smitten blandt børn, så spredningen jævnes ud i løbet af efteråret og vinteren.

Ifølge Statens Serum Institut, der har ansvaret for overvågning af covid-19-epidemien, kan man gøre dette ved at teste skolebørn, så man beskytter børnene og samtidigt holder skolerne åbne.

Derfor udvides den nuværende testindsats på skolerne af 12 til 15 årige i dette efterår til også at omfatte de 9 til 11 årige børn. Formålet med screeningen er at bryde smittekæderne hurtigt, så færre personer smittes.

30 elever testet positiv

Skolechef i Aalborg Kommune Mads Rune Jørgensen oplyser, at man lige nu har et større udbrud af coronasmitte på Vejgård Østre Skole, hvor omkring 30 elever er testet positive. Det drejer sig om elever på flere årgange, og skolerne har da også med jævne mellemrum opdaget coronasmitte via netop test i skoletiden.

- Der er nogle helt klare retningslinjer for, hvad vi skal gøre i en sådan situation. Og i forbindelse med udbruddet lige nu på Vejgård Østre Skole har vi haft kontakt til Sundhedsstyrelsen i forhold til, om antallet er så højt, at skolen er i farezone for at lukke, men det er ikke tilfældet, siger Mads Rune Jørgensen, som tilføjer, at man fra skolernes og kommunens side udelukkende opfordrer eleverne til at lade sig teste.

- Det er forældrene, der skal tage stilling til det, mens vi tilbyder, det kan lade sig gøre at blive testet en gang om ugen i skoletiden, men der ud over så betragter vi det i øvrigt som et familieanliggende, siger han.  

- Et godt redskab

Testene vil kunne ske på skolerne, hvis kommunen har testkapacitet på den pågældende skole, ligesom ikke-vaccinerede medarbejdere og elever fra 12 år i grundskolen opfordres til én ugentlig test.

- En omfattende epidemi blandt skolebørn vil have betydning for skolernes mulighed for at gennemføre undervisningen. For at eleverne får en så normal skolegang, med så få hjemsendelser som muligt i efteråret, er vi nødt til at forsinke smittespredningen. Her er screeningstest af de uvaccinerede børn mellem 9 og 11 år et godt redskab, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Testindsatsen vil løbende blive revurderet i lyset af epidemiudviklingen i efteråret og vinteren.

Kontakttal er steget

Kontakttallet er netop for første gang i flere uger steget. Den nye beregning af kontakttallet viser en stigning på 0,4 sammenlignet med sidste uge.

Kontakttallet er beregnet til 1,1.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Det nye kontakttal er en markant stigning sammenlignet med de seneste ugers tal, der har ligget stabilt på 0,7.

Kontakttallet er et udtryk for, hvor mange personer en smittet giver smitten videre til. Et kontakttal på 1,1 betyder, at 10 personer giver smitten videre til 11 andre.

Magnus Heunicke oplyser, at nøgletallene viser, at faldet i epidemien er stigende, og at vi nu befinder os i en stabil eller svagt stigende epidemi. Han fokuserer dog på, at indlæggelsestallene er lave, og at stadig flere revaccineres.

Fakta
Kurt Bech

play Fart og fælleskab: Langt liv med italienske motorcykler

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Turister valfarter til Thy

Rekord efter rekord - turisterne valfarter til Thy

Kurt Bech

play Fart og fælleskab: Langt liv med italienske motorcykler

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Til forsiden

Til forsiden