I Hjørring sender fogedretten sms'er for at minde skyldnere om at møde op i retten. Foto: Jesper Lange

Skyldnere får sms fra fogedretten

Halvdelen af alle skyldnere møder aldrig op, når de bliver indkaldt til fogedretten i Hjørring. Det koster både retssystem og politi rigtig mange ressourcer. Derfor tager retten nu et nyt middel i brug for at få skyldnerne til at møde op.

Vi kender det fra tandlægen og frisøren. Du får en sms dagen før du skal møde op, så du ikke glemmer det. Det system vil fogedretten i Hjørring nu også indføre.

- Dels vil vi gerne selv spare nogle ressourcer og dels vil vi gerne spare skyldnerne for nogle omkostninger og noget besvær, siger Niels Otto Jensen, der er retspræsident i Retten i Hjørring.

Retten i Hjørring havde sidste år cirka 7800 fogedsager hvor folk skyldte penge. I halvdelen af sagerne mødte skyldneren aldrig op. Det koster skyldneren en ekstraregning på 1000 kroner hver gang, og rettens tid er spildt.

- Ressourcespildet er stort. Meget stort. Og det er ikke bare her i retten, det er også hos politiet. Når fogeden har afsagt en kendelse om politifremstilling, så går sagen jo videre til politiet, siger retspræsidenten.

Alene i Hjørring Retskreds var politiet involveret i 3000 fogedsager sidste år. Politiet håber på at spare mange ressourcer på det nye sms-system.

- Når vi får sagerne, så skal vi bruge tid på at registrere dem og det tager cirka seks til otte minutter at registrere bare en sag. Derefter sidder vi og ringer ud til folk og siger at det er sidste chance inden politiet kommer og anholder dig til fogedsagen. Hvis vi kan spare det, så kan vi bruge en hel masse mandetimer på rigtig kriminalitet i stedet for, siger Erik Kjærsgaard, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi.

I Retten i Hjørring håber retspræsidenten at sms'en kan få 75 procent af skyldnerne til at møde op.

- Der er nogen, der er ligeglade og de vil også være ligeglade med en sms. De vil altid være svære at nå og dem vil politiet altid have arbejde med, Men jeg tror på at vi kan få mange til at møde op, for der er mange, der bare har glemt at de skal komme.

Fogedretten i Aalborg overvejer også at tage smssystemet i brug.