LIGE NU:

Slagtedag i zoo: Hest bliver til rovdyrfoder

Private hesteejere vælger i stor stil at lade dyrets sidste rejse gå til et godt formål, nemlig rovdyrene i zoo.

Tirsdag er slagtedag i Aalborg Zoo, og denne første tirsdag i marts er det Heidi Haabendal, der har kørt hestetraileren op foran porten til zoos nye slagtehus.

I traileren står en 14-årig hoppe, der de sidste fire år har haft en skade i det ene ben, så den ikke kan bruges som avls- og ridehest længere.

- Vi havde håbet på, at den kunne komme sig, men vores dyrlæge har sagt, det ikke vil ske, siger Heidi Haabendal, mens hun tørrer øjnene.

Det er tydeligt, at det ikke har været nogen let beslutning at skille sig af med ponyen, men når det nu skal være, er det bedre at lade zoo få kødet, mener Heidi.

- Alternativet var at sende den til DAKA, hvor de laver sæbe ud af den. Her får rovdyrene glæde af hende, siger Heidi stille.

Hun giver hoppen et sidste klap og forlader scenen, inden dyrepasser Frank Thomsen trækker hende ind i slagtehuset.

Han sætter boltpistolen på panden, og de godt 300 kilo sendes i gulvet med et knald. Straks efter fører Frank et strygestål ind gennem hullet og sender nogle spjæt gennem dyret. Nu er Frank Thomsen helt sikker på, at ponyen er død.

Heidi og andre hesteejere kan trække et beløb per kilo fra på skatteopgørelsen, når de donerer kødet til en zoologisk have. Så Frank hejser med den lille kran den døde pony op i bagbenene og vejer den.

Så findes kniven frem. Indvoldene ryger som det første ned i en murerbalje og kontrolleres for sygdomme af zoos egen dyrlæge Trine Hammer Jensen.

Hun laver et lille snit i lever, nyre, milt og lunger og alt ser fint ud.

- Vi kontrollerer kødet, som man ville gøre, hvis det var til menneskeføde. Vi skal naturligvis ikke have inficeret kød ind i haven, siger dyrlægen.

Imens er Frank Thomsen i gang at skille resten af det døde dyr ad i passende stykker, så de kan være i frysehuset. Parteringen foregår med kniv og sav.

Dyrepasserne understreger, at det kun er heste af en vis størrelse, der er plads til at slagte. Til og med stor islænderstørrelse. Og det er kun heste, der er brug for.

- Vi siger nej til geder og andre små dyr, simpelt hen fordi vi får heste nok. Dem er der mere kød på, og der er stort set det samme arbejde i det for os, siger Frank Thomsen.

Det er blevet så populært at donere heste til Aalborg Zoo, at der er en lang venteliste. Ifølge Frank Thomsen er så mange hesteejere skrevet på, at der først er plads igen til juni.

Så hvor zoo tidligere måtte anskaffe kød ved at købe det, eller tage rundt til nødslagtninger på landbrug, har dyrepasserne i den grad fået en sikker, rigelig og gratis forsyning af kød til rovdyrene.

Af og til er der også et af zoos egne dyr - for eksempel en giraf, eller en zebra - der indgår i fødekæden, men det meste kommer udefra.

Og selv om det måske støder nogle, har Frank Thomsen intet imod at vise, hvordan det foregår.

- Det er vigtigt at vise folk, hvad naturen handler om, ellers bliver vi grebet i sådan en Disney-verden, hvor vi synes, at alt er synd for dyrene. Men det er nu engang sådan her, det foregår, siger Frank Thomsen.

I onsdagens udgave af Nordjylland LIVE kan du i levende billeder få et indblik i, hvad der sker i Aalborg Zoos slagtehus hver tirsdag. Du kan også se en lille smagsprøve og give dit besyv med på vores Facebook-side.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Opslag af TV2/Nord.

270819 Patienter på og beboere ved Sygehus Nord var i nat udsat for et mindre bombedrama.

For 225 millioner kroner byggeprojekt, tak: Sygehus Nord solgt

Mink

Nordjysk formand om minkaftale: - Umiddelbart virker den fair

070121 John Haugaard, minkavler

Efter flere måneders venten ånder John lettet op: - Man kan se enden af tunnelen nu

minkkompensation, møde, Hjulmandkatain

150 minkavlere til infomøde: Fik gennemgået aftalen

270819 Patienter på og beboere ved Sygehus Nord var i nat udsat for et mindre bombedrama.

For 225 millioner kroner byggeprojekt, tak: Sygehus Nord solgt

Mink

Nordjysk formand om minkaftale: - Umiddelbart virker den fair

070121 John Haugaard, minkavler

Efter flere måneders venten ånder John lettet op: - Man kan se enden af tunnelen nu

Til forsiden

Til forsiden