LIGE NU:

Slagteriarbejdere blev påduttet overenskomst mod deres vilje

Slagteriarbejdere på flere nordjyske slagterier nedlagde fredag arbejdet i protest mod deres manglende indflydelse i den nye overenskomst mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening.

Båndene stod fredag stille på slagteriet Tican i Thisted. Slagteriarbejderne gik hjem, efter at de fredag morgen fik fremlagt indholdet i den nye overenskomst.

- Medarbejderne er meget skuffede over, at det ikke har været muligt for os at komme igennem, så det var blevet et nej, siger fællestillidsmand Peter Uno Andersen fra Tican i Thisted.

I Sæby skulle Danish Crown-slagteriet fredag have slagtet 7200 svin. Der nåede dog kun at køre 1600 svin over båndet, før 550 medarbejdere klokken kvart over ni nedlagde arbejdet.

- De synes, det er noget mærkeligt noget, at man stemmer med så mange, der ikke har nogen relation til deres job. Der var et stort nej inden for vores område, og de synes, det er lidt mærkeligt, at andre kan stemme deres overenskomst hjem, siger tillidsmand Karsten Thomsen.

Næsten alle slagteriarbejdere stemte nej ved urafstemningen om den nye overenskomst, der blev indgået mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Medarbejdere fra andre faggrupper var dog mere positive, og samlet endte det med, at 57 procent af LO-medlemmerne stemte for aftalen.

- Det her er den tredje overenskomstforhandling, vi har, hvor vi ikke selv får lov at indgå et selvstændigt forlig med arbejdsgiverforeningen, siger Svend Erik Andersen, formand for Fødevareforbundet NNF i Nordjylland.

På kreaturslagteriet Himmerlands Kød i Farsø var 98 procent af medarbejderne på nej-siden ved overenskomstafstemningen, og her valgte 41 slagteriarbejdere fredag at gå hjem.

- Løbet er sådan set lidt kørt for den her periode, men vi viser et signal til, at næste gang skal vi måske tages lidt mere seriøst, og de skal være lidt mere forhandlingsvillige, når de sidder inde ved forhandlingsbordene, siger tillidsmand på Himmerlands Kød, Brian Overgaard Nielsen.

Fødevareforbundet NNF forsøgte at få en selvstændig overenskomstaftale igennem, men valgte at tilslutte sig den samlede overenskomst af frygt for, at prisen for en selvstændig aftale for slagteriarbejderne ville blive for høj.

- Det er jo sådan, at det er en ulovlig konflikt, og det er vi selvfølgelig nødt til at tage afstand fra. Det gør vi også, men vi har også en rimelig forståelse for, at medlemmerne er frustrerede over, at det ikke kan lykkes os at indgå et selvstændigt overenskomstresultat, siger Svend Erik Andersen.

Slagteriarbejderne i Sæby møder på arbejde igen mandag morgen. Fredagens arbejdsnedlæggelse får ingen indflydelse på den overenskomst, som gælder de næste tre år, men slagteriarbejderne håber, at strejken sender et signal.

- Det betyder ikke noget i den konkrete situation. Det kan vi ikke ændre på. Vi er nødt til at arbejde på, hvordan vi fremadrettet får mulighed for at stemme, så vi selv har indflydelse på vores overenskomst, siger Karsten Thomsen.