LIGE NU:

Slut med "cancergrill" og "poletneger": Nordjyske solcentre lukker på stribe.

I årevis har vi nordjyder haft landsrekord i solarieforbrug, men det er slut nu, for nordjyderne har fået fokus på kræftrisikoen. Det kan især de små solcentre i oplandsbyerne mærke.

Du har sikkert gjort det selv: Smidt en 20'er i møntautomaten i et solcenter og skyndt dig ind under de blågrønne stråler i solariet for at få lidt farve i din ellers vinterblege hud.

Faktisk har nordjyderne har i mange år haft landsrekord i solarieforbrug, men sådan er det ikke længere. Færre og færre lægger sig under UV-strålerne, og det kan mærkes på omsætningen hos især de små solarier i oplandsbyerne rundt om i Nordjylland.

quote Det er ikke, som det var i gamle dage. Da var det velvære for alle. Det er det ikke i dag, og omsætningen er faldet meget, for Kræftens Bekæmpelse har været efter os.

Dorte Petersen, indehaver, Østervrå Solcenter

Blandt andet hos Østervrå Solcenter, hvor der ikke er mange mønter at hente i automaten om aftenen. Ofte kommer der kun to kunder på en hel dag for at bruge en af maskinerne - og især de unge holder sig væk.

- Det er ikke som det var i gamle dage. Da var det velvære for alle. Det er det ikke i dag, og omsætningen er faldet meget, for Kræftens Bekæmpelse har været efter os, siger Dorte Petersen, der ejer Østervrå Solcenter sammen med sin mand.

Kunder i stride strømme - engang...

I gamle dage var for bare ti år siden. Dengang kom der 40 kunder i solariet på en god dag. Og i konfirmationssæsonen var der ekstra run på solcenteret.

- Der var der kunder i stride strømme, og der var kø hernede. Det var både de unge og deres mødre, der kom for at få kulør op til konfirmationen, fortæller Dorte Petersen. 

Sikkerhedsstyrelsen har registreret 755 solcentre i Danmark. 110 af dem ligger i Nordjylland. Ifølge Grønborg Sol i Nørresundby, der sælger og servicerer solarier i hele landet, er der lukket omkring 40 solcentre i vores landsdel i de seneste 10 år.

Det vækker glæde hos Kræftens Bekæmpelse:

- Vi ved, at solariebrug øger risikoen for modermærkekræft. Der er 2000 danskere, der får modermærkekræft hvert år, og vi ved, at en tiendedel af dem skyldes solariebrug, siger Brian Køster, der forsker i hudkræft for Kræftens Bekæmpelse.

Slang-ord på vej ud af ordbogen

Nordjyderne har i årevis haft dansk rekord i solarieforbrug. I 2010 var der 18 procent af nordjyderne, der lagde sig under de varme rør for at få kulør. I dag er det 10 procent, og det er det samme som resten af landet.

Måske er slang-ord som cancergrill, poletneger eller møntafrikaner dermed på vej ud af ordbogen. I hvert fald er det svært at finde nogen i Østervrå der går i solarium. Storhedstiden for Østervrå Solcenter er forbi. Dorte har drevet det i 20 år.

Er det ikke rimeligt nok at Kræftens Bekæmpelse har været efter jer. Det er jo sundhedsskadeligt?

- Jo, det kan man da godt sige at det er, men det er altså dejligt at tage sol. Vi bliver ved med at have det til at køre, så længe der kommer nogen her, siger Dorte Petersen fra Østervrå Solcenter.

Kræftens Bekæmpelse ønsker et lovkrav om, at unge under 18 år ikke må gå i solarium, men det har der indtil videre ikke været politisk opbakning til. 

Nordjyske solcentre lukker på stribe. Vi nordjyder har fået mere fokus på hudkræft og går ikke så meget i solarium som vi har gjor

 

CLF - 200121 19 Gregory fejrer ny præsident LIVE (mojr+ivha) - 20012021 Still

play Gregory fejrer ny præsident i USA med burger og brownie

Hjemmekontor på husbåd

play Hjemmekontor på husbåden: - Jeg nyder at sidde her med kaffen og udsigten om morgenen

261120 båd, fisker, brexit, skib

play Venstre kræver hjælp til nordjyske fiskere efter Brexit

corona 1

Smitteudbrud på plejecenter i Støvring: 13 ud af 19 beboere ramt

CLF - 200121 19 Gregory fejrer ny præsident LIVE (mojr+ivha) - 20012021 Still

play Gregory fejrer ny præsident i USA med burger og brownie

Hjemmekontor på husbåd

play Hjemmekontor på husbåden: - Jeg nyder at sidde her med kaffen og udsigten om morgenen

261120 båd, fisker, brexit, skib

play Venstre kræver hjælp til nordjyske fiskere efter Brexit

Til forsiden

Til forsiden