Slut med at forebygge rotter med gift
Mus og rotter er indtil nu blevet bekæmpet forebyggende ved at der permanent har ligget rottegift i kasser ved mange virksomheder og private ejendomme. Men det er nu blevet forbudt. Fremover må rotter først bekæmpes med gift, når rotteplagen er konstateret. Skadedyrsfirmaer frygter at konsekvenser bliver at rotterne bliver langt sværere at komme til livs.
Landmænd og skadedyrsfirmaer frygter stigende rotteplage. Rotter må ikke længere bekæmpes med forebyggende rottegift.
Landmand Lars Olsen har indtil nu forebygget rotteangreb ved altid at have rottegift liggende i kasser rundt om sin ejendom ved Nibe. Men det må han ikke længere.
- De nye regler med at vi først må begynde at bekæmpe rotter, når vi kan se, de er der, det er med en stor risiko. Når først vi får rotter, så vil de ødelægge bygningerne, når de kommer ind i staldene. Der er stor risiko for, at de medbringer smitte til vores dyr, så de bliver syge, siger Lars Olsen, der producerer smågrise.
Mus og rotter er indtil nu blevet bekæmpet forebyggende, ved at der permanent har ligget rottegift i kasser ved mange virksomheder og private ejendomme. Siden 1. juli har det været forbudt. Nu må rotter først bekæmpes med gift, når rotteplagen er konstateret. Skadedyrsfirmaer mener, at rotter i lange perioder vil få frit spil, fordi bekæmpelsen kommer for sent i gang.
- Man kan godt forestille sig et voldsomt stigende antal rotteanmeldelser især i landområderne, siger Preben Asp, der er skadedyrsbekæmper for Rentokil.
Lars Olsen har flere gange haft rotter inde i sine stalde. Han frygter, at problemet nu vil blive større, og at det vil ske oftere.
Man kan godt forestille sig et voldsomt stigende antal rotteanmeldelser især i landområderne.
Preben Asp, Skadedyrbekæmper, Rentokil.
- Når først vi konstaterer rotterne er der, så er det ved selvsyn vi ser dem eller vi kan se de har spist noget og der er huller. Så er det mange gange for sent for så er der ikke bare en eller to rotter inde, så er der typisk ti, tyve eller flere rotter inde i stalden, siger Lars Olsen.
Rovfugle dør af rottegift
Forbuddet mod at bruge rottegift forebyggende er indført for at beskytte rovfugle, der ifølge Miljøstyrelsen kan dø af at spise døde rotter og mus der indeholder rottegift.
- Vi mener at man kan gennemføre en effektiv rottebekæmpelse uden at bruge gift forebyggende. Vi mener at brugen af rottegift skal målrettes mod virkelige rotter, når de udgør et problem, siger Charlotta Amalia Wallensten, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen.
Ifølge Rentokil er problemet, at der i dag endnu ikke findes nogen effektiv måde at forebygge rotter på uden at bruge gift. Ifølge Preben Asp kan de nye regler betyde, at skadedyrsbekæmpere fremover kommer til at bruge mere rottegift, end man gør i dag.
- Det er en betydelig større mængde gift, vi skal bruge for at slå et rottetilhold ned, fremfor hvad der vil blive brugt på at holde problemet nede, siger Preben Asp.
Hos Miljøstyrelsen mener man, at virksomheder og landmænd kan undgå mange af rotterne ved at følge simple råd.
- Nogen af de vigtigste ting for at forebygge rotter er, at man for eksempel stopper huller, og at man fjerner kilder til mad og steder hvor de kan bygge rede, siger Charlotta Amalia Wallensten.
Rotteforebyggelse kommer nu primært til at bestå af fælder. Lars Olsen har bestilt tre styk, der slår rotter ihjel med et spyd, så han kan passe på rovfuglene.
- Jeg synes da helt bestemt, man skal tage hensyn til rovfuglene, og jeg kender ikke omfanget af det problem der, men jeg kan bare se, at vi vil få et problem med vores husdyr inde i staldene, siger Lars Olsen.
Det er kun skadedyrsfirmaer, der må lægge rottegift ud. Ifølge Miljøstyrelsen er andre EU lande lige nu også i gang med at forbyde forebyggende brug af rottegift.