Socialpædagoger: Vi kan ikke tale om kritiske forhold på arbejdspladsen
Foto: Steffen Ortmann, Scanpix
Socialpædagogerne Nordjylland er bekymret for deres medlemmer. Alt for mange mærker negative konsekvenser, når de ytrer sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.
Noget tyder på, at det er bedst at holde munden lukket, hvis man er socialpædagog og ikke er enig i eller synes godt om alt det, der foregår på arbejdspladsen. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Socialpædagogerne Nordjylland har foretaget.
I undersøgelsen har Socialpædagogerne Nordjylland spurgt der medlemmer, hvad det har betydet for dem, når de har ytret sig kritisk om forhold på arbejdspladsen. Hvad end det drejer sig om fysisk og psykisk arbejdsmilø eller ledelsen.
Mere end halvdelen svarer, at det har fået negative konsekvenser for dem.
- Det er dybt bekymrende og en hån imod demokratiet, at man ikke kan tale om kritiske forhold på sin arbejdsplads, uden det får negative konsekvenser, siger Peter Kristensen, der er formand for Socialpædagogerne Nordjylland.
Han og de andre medlemmer startede undersøgelsen, fordi de hørte om medlemmer, der blev kaldt til samtaler hos ledelsen, når de havde kritiske inputs til ledelsen.
- Sådan nogle ting er jo trælse at høre, og derfor ville vi gerne finde ud af, hvordan det rent faktisk ser ud med socialpædagogernes ytringsfrihed, siger Peter Kristensen.
Flere skal lukke munden op
27 procent af de adspurgte svarede, at de kun følte negative konsekvenser ved at ytre sig kritisk. 26 procent oplevede, at de fik både negative og positive konsekvenser.
Nu mener Peter Kristensen, at kredskontoret skal rejse problemet over for de kommunale regionale politikere for at starte en dialog om, hvad der kan gøres. Simpelthen for at sikre medarbejdernes ytringsfrihed og tilbuddenes kvalitet.
- Det er i alles interesse, at vi kan ytre os frit, for det er betingelsen for, at vi kan udvikle tilbuddene og blive bedre,” siger Peter Kristensen.
37 procent af de som oplever negative konsekvenser vælger at inddrage deres tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening.
- Det er godt, at 37 procent tager de kritisable forhold op med deres tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening, men tallet måtte gerne være endnu højere. Vi kan kun handle, hvis vi hører om det. Derfor er det vigtigt, at vi som organisation får talt om, hvordan vi kan agere, så endnu flere vælger at tage de kritisable forhold op med os, siger Peter Kristensen.