Foto: Ib William Christensen

Sommerhuse tæt på kysten skal måske fjernes

Hjørring Kommune skal onsdag diskutere om sommerhuse, i Nørlev, der er under 10 meter fra skrænten, skal fjernes allerede nu.

Hvis dit sommerhus ligger mindre end 10 meter fra kystskrænten, skal det fjernes. Sådan kan det meget vel ende for de stormplagede sommerhusejere ved Nørlev Strand i Hjørring Kommune. Det fortæller DR Nordjylland.

- Vi havde ikke drømt om, at vi her henover en weekend skulle se en erosion på nok mere end 10 meter, siger Ole Ørnbøl (S), formand for kommunens teknik- og miljøudvalg.

De lokale politikere drøfter mulighederne den kommende tid, efter stormene Dagmar og Egon i weekenden gjorde store indhug i skrænten og fik to sommerhuse til at styrte i havet. Fem andre sommerhuse er tæt på.

Alene ved Nørlev Strand vil det betyde, at 15 sommerhuse skal fjernes, hvis kommunalpolitikerne gør alvor af planerne. Og det er nødvendigt med nye løsningsforslag, for situationen er helt usædvanlig, siger kommunens borgmester.

- Hvis jeg kigger tilbage på den tid, jeg har været borgmester, så tror jeg der er røget helt op til 25 meter strand. Det er gået rigtig, rigtig hurtigt derude, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune siden 2010.

Men bestyrelsesmedlem i Grundejerforeningen Nørlev Strand af 1986, Christian Hartmann, som også er ejer af et sommerhus, der er på vej ud over skrænten efter weekendens storme, er bekymret over kommunens planer.

- Det er klart, at de sommerhuse der ligger helt yderst og er ved at falde ned skal der findes en løsning for. Men der ligger også sommerhuse med 10 meter til kysten, som ikke er nedstyrtningstruede på nuværende tidspunkt. De vil jo blive totalt ubrugelige og usælgelige, hvis der kommer sådan et krav, siger Christian Hartmann til DR Nordjylland.

Efter stormen Bodil i 2013 var der under 10 meter fra hans eget sommerhus til kysten. Og hvis de regler, der nu er snak om at indføre, havde været gældende dengang, skulle han have pillet sit hus ned.

- Men vi har da haft en dejlig sommer deroppe i 2014. Det ville jeg nødigt have været foruden, siger Christian Hartmann.

Onsdag mødes teknik- og miljøudvalget, og her skal de beslutte, om sommerhusejere tæt på kysten skal fjerne deres huse.