Sommerhusejerne på Nørlev Strand vil igen søge om tilladelse til at etablere hård kystsikring. Denne gang er kommunen på grundejernes side. Foto: Ib William Christensen

Sommerhusejere søger igen om kystsikring

Efterårets og vinterens storme nærmer sig til frygt for sommerhusejerne ved Nørlev Strand. De vil nu igen søge om at få lov til at etablere en hård kystsikring for at beskytte deres huse.

De seneste år har storme og orkaner fået havet til at æde meter efter meter af kysten ved Nørlev Strand nord for Lønstrup. Det har fået flere sommerhuse til at styrte i havet, og grundejerne har forgæves forsøgt at sandfodre kysten for at redde deres huse.

De har nemlig fået afslag på at etablere en hård kystsikring med sten, og seneste forsøg på at beskytte husene har derfor været at lægge halmballer ud på stranden, selv om det ikke er lovligt at kystsikre på den måde.

Nu vil sommerhusejerne imidlertid sende en ny ansøgning til Kystdirektoratet med henblik på at etablere hård kystsikring med sten suppleret med sandfodring for at bevare stranden. Det fremlagde grundejerne på et møde fredag med deltagelse af Kystdirektoratet og Hjørring Kommune, og selv om der ikke blev givet løfter på mødet, er sommerhusejerne optimistiske i forhold til den ansøgning, de vil sende af sted.

- Siden vi fremsatte vores ansøgning for fem år siden, har der været fem orkaner, som har ædt ganske kraftigt på kysten og fjernet mere sand end det nogensinde er sket før. Der håber vi, at der er nogen, der er blevet lidt klogere på, at der er nødt til at være noget hård kystsikring til at stoppe den tilbagerykning samtidig med, at man tilfører sand for at bevare den kyst, der ligger foran, siger sommerhusejer Christian Hartmann.

Da grundejerne fik afslag på deres seneste ansøgning var Kystdirektoratet positivt stemt for en løsning med hård kystsikring, mens Hjørring Kommune i et høringssvar strittede imod. Selv om kommunen fortsat mener, at sandfodring er den bedste løsning, kan de godt se, at det er meget dyrt og derfor uholdbart for sommerhusejerne. Derfor vil man nu se på en ny ansøgning med mildere øjne.

- Kystdirektoratet plejer at spørge os om de tiltag, der skal ske på kysten, og hvis der kommer en ansøgning og en bagstopper med sten og så sand over, så vil vi sige ja i kommunen, siger Ole Ørnbøl (Socialdemokraterne), formand for Hjørring Kommunes teknik- og miljøudvalg.