Sommerhusejerne har sat halmballer på stranden for at beskytte deres huse mod havet. Foto: Jesper Knud Fonvig

Foto: Jesper Knud Fonvig

1 af 2

Sommerhusejere tager loven i egen hånd

100 halmballer er lige nu fordelt ud på stranden ved Nørlev. Det må de ikke, men sommerhusejerne har placeret dem på stranden i et desperat forsøg på at beskytte deres ejendomme.

00:29 Luk video

Sommerhusejerne ved Nørlev Strand bliver stadigt mere desperate. Havet er ved at fortære deres sommerhuse, og staten vil ikke betale for at kystsikre i området. På trods af adskillige opråb til politikerne er der forsat intet sket, derfor tager de nu loven i egen hånd.

- Jeg står og ser på, at mit hus falder i vandet. Det føler jeg mig nødt til at reagere på, ligegyldigt hvad loven siger, fortæller Christian Hartmann, hvis sommerhus står i første række til vandet.

Han og 12 andre fra grundejerforeningen i området har derfor indkøbt 100 halmballer for egne penge og placeret dem på stranden for at beskytte deres huse. Men det må man ikke ifølge loven.

Danmarks Naturfredningsforening har således klaget over Christian og de andre sommerhusejere til Kystdirektoratet for at få ballerne fjernet igen. Det er nemlig ikke lovligt selv at kystsikre stranden på trods af staten ikke gør det.

- Jeg har det ikke godt med ikke at overholde loven. Men politikerne gør ikke noget, så det er jo en slags trodsreaktion for at få dem i gang, siger Christian.

Kystdirektoratet har fortalt grundejerne, at de mange halmballer skal være fjernet senest den 24. september. Derfor har Christian og de andre nu søgt om lovliggørelse af projektet.

- Det er en grundlovssikret ret at beskytte sin ejendom. Det håber jeg, at de tager hensyn til. Alle ballerne ligger på privat grund og er købt for egne penge. Fjerner de dem, er det jo tyveri, siger han.

Halmballerne er købt ind for omkring 40.000 kroner. Sommerhusejerne ved Nørlev Strand håber, at de kan give en form for værn mod de kommende efterårsstorme. Så sommerhusene også står på stranden næste år.