01:07

2018 ser ud til at blive et endnu bedre år for sommerhusmarkedet end sidste år, der ellers slog alle rekorder. Det viser nye tal fra boligsiden.dk.

Sommerhussalget boomer: - Vi mangler sommerhuse til salg

Der er gang i det nordjyske sommerhusmarked. Sidste år steg antallet af solgte sommerhuse med mere end 18 procent, og indtil videre ser det ud til, at i år vil blive endnu bedre.

2018 tegner til at blive et rigtig godt år på det nordjyske sommerhusmarked. Nye tal fra boligsiden.dk viser, at salget af sommerhuse i årets første to måneder er steget med 10 procent i forhold til de to første måneder sidste år, og det kan i den grad mærkes hos ejendomsmæglerne.  

Læs også Tag på smuttur: 11 nordjyske naturområder med i ny stor guide

- I vores forretning har vi i hvert fald en klar fornemmelse af, at der er mange flere købere, der melder sig på banen, og som gerne vil ud og købe et hus. Vi mangler faktisk flere sommerhuse til salg, fortæller Ole Rishøj, som er indehaver af Nybolig i Hobro.

Allerede sidste år begyndte salget af sommerhuse at stige. I Nordjylland blev der solgt 18,8 procent flere sommerhuse end i 2016, og det er første gang siden finanskrisen, at sommerhussalget er oppe på det niveau. 

Stor efterspørgsel hos køberne

En af dem, der udnytter, at sommerhusmarkedet er ved at vende, er Erik Klemmsen fra Nørre Hurup. Han har i flere år ønsket at sælge sit sommerhus, men først nu tror han på, at det kan lykkes ham at få den pris for det, som han vil have. 

- Jeg håber da, at det går hurtigt. Nu har det været til salg i tre-fire dage, og jeg kan se, at der er 800 likes på hjemmesiden, der er sendt 17 salgsopstillinger afsted. Jeg er ret imponeret over, at der er så stor efterspørgsel efter det.

Jeg er ret imponeret over, at der er så stor efterspørgsel efter det. 

Erik Klemmsen, sommerhusejer

Og ifølge Ole Rishøj, så er Erik Klemmsen ikke den eneste, der har set muligheden for at udnytte den voksende interesse for sommerhuse. 

- Vi fornemmer også, at sælgerne også gerne vil af med deres sommerhuse nu. Dem, hvor det ikke er lykkedes tidligere, har en god chance for at få deres sommerhus afsat nu, fortæller ejendomsmægleren. 

Ændret belåning giver et løft

Grunden til boomet i sommerhussalget skal findes flere steder, hvis man spørger både ejendomsmæglere og eksperter. 

Danskerne har generelt flere penge mellem hænderne, og så har pensionister fået mulighed for at benytte deres sommerhus som helårsbolig allerede et år efter, at de har købt huset. Derudover har det siden maj 2017 været muligt at finansiere 75 procent af et sommerhuskøb med et realkreditlån. Tidligere har det kun været muligt at finansiere 60 procent på den måde. 

- At de har ændret belåningen, har helt sikkert givet os et løft. Så det er en rigtig god udvikling, fortæller Ole Rishøj, som tror på, at udviklingen fortsætter i 2018. 

- Vi fornemmer at det vil fortsætte. Nok ikke med 17-18 procent igen i år, men hvis vi kan holde os på samme niveau eller måske stige lidt, så ville det være rigtig godt.

 

Antal solgte sommerhuseJan-feb 2017Jan-feb 2018
Hele landet891982
Region Nordjylland139153
Aalborg2322
Frederikshavn1913
Hjørring1425
Jammerbugt3239
Mariagerfjord1015
Thisted2523