På trods af betænkeligheder og protester så har Frederikshavn Kommune givet dispensation fra naturbeskyttelsesloven, så et forsøg med søvarme nu kan komme i gang
Søslangerne er lagt ud, og det alternative varmesystem klar til at blive taget i brug.
- Vi tapper simpelthen søen for energi, fortæller vvs-installatør Jens Frederik Holdorf fra Klokkerholm Smedje til TV2/NORD.
Princippet er det samme som ved jordvarme. Men fordi en bæk gennemstrømmer søen - lige uden for det nybyggede hus - er der mere varme at hente i søvandet end hvis slangerne bare blev gravet ned i jorden.
Selv om naturbeskyttelsesloven siger, at der ikke må foretages ændringer i søen, så har Frederikshavn Kommunes Plan- og Miljøudvalg givet en dispensation på 10 år til søvarme-projektet.
- Frederikshavn er jo energiby, og det er vigtigt at vi prøver alternative energikilder af, der kan nedsætte CO2-forbruget, siger John Christensen (Venstre), formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.
Danmarks Naturfredningsforening har gjort indsigelse og kommunens egen myndighedsafdeling har anbefalet ikke at give dispensation. Med følgende begrundelse:
- Udviklingstiden for insektlarver, fiskeyngel og padder kan forlænges væsentligt, så de ikke kan nå at gennemføre deres forskellige livsfaser i tide. Den manglende timing kan være fatal.
De skønnede udgifter er kun 7.000 kroner om året i varme og varmt vand i det 260 kvadratmeter nye hus. Med fyringsolie kunne det sagtens have været det dobbelte eller tredobbelte.