Foto: Tommy Hald

Søvndal: Vores pligt at sende Hercules-fly

At sende transportflyet Hercules fra Aalborg til Mali er Danmarks pligt, mener Danmarks udenringsminister.

Situationen i det uroplagede Mali er så alvorlig, at Danmark er nødt til at støtte den franske militærindsats.

Det siger den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), efter at et flertal i Folketinget har besluttet at sende et Hercules-transportfly til det vestafrikanske land.

- Jeg synes, det er godt og nødvendigt. Vi har en pligt til at hjælpe i en situation, hvor oprørerne har drevet op mod 400.000 mennesker på flugt, hvor mennesker bliver dræbt og bliver udsat for de mest uhyrlige ting, siger ministeren til Ritzau.

Islamistiske oprørere kontrollerer i øjeblikket store dele af Mali, og Frankrig besluttede i sidste uge at sende militærfly på vingerne for hjælpe den tidligere franske koloni i kampen.

Med det danske Hercules-fly følger cirka 40 mand, og det vil koste op mod 14 millioner kroner. Enhedslisten er som det eneste parti imod den danske militærindsats, og det er udenrigsministeren overrasket over:

- Hvis man ikke er i stand til at hjælpe i en situation, hvor der er et FN-mandat, hvor den afrikanske præsident beder om hjælp, og hvor Den Afrikanske Union støtter op, så har jeg svært ved at se, hvordan forholdene skal være, før man går ind og støtter.

- Jeg synes, det er udtryk for mangel på ansvar at overlade sådan en situation til Mali selv, vel vidende at de ikke kan stå distancen, lyder det fra Villy Søvndal.

Udenrigsministeren anerkender, at militærmissionen kan være til fare for civilbefolkningen.

- Det er klart, at når man er i et kampområde, er det altid usikkert. Men det er det også, hvis alternativet er, at oprørerne vinder frem i byerne. Det er derfor, at det er så vigtigt at komme ind og få stabiliseret situationen, siger han.

Folketinget har givet grønt lyst til, at Danmark hjælper Mali i tre måneder. Den primære opgave bliver at fragte militær personel og isenkram fra Frankrig til Afrika.

Villy Søvndal ønsker ikke at svare på, om den danske indsats bliver forlænget, hvis franskmændene beder om yderligere hjælp.S