Spar Nord: Mist 80 procent eller risiker alt

Spar Nord tilbyder nu en tilbagekøbsaftale mod et kurstab på 80 procent på garantiobligationer. Det skriver dagbladet Børsen.

Obligationerne blev solgt som en sikker investering, blandt andet med forsikring om, at de var omfattet af en garanti, der var lige så god som en statsgaranti.

Kunderne skulle altså være sikre på mindst at få kurs 100 - altså det de har givet for obligaionerne. Men der er ikke nogen garanti, og den finansielle krise har bragt kursen ned på 20.

Cheføkonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum, siger til Børsen:

- Det er jo virksomhedsobligationer med tilhørende spekulation, og det er dybt kritisabelt at kalde det en garantiobligation, når det tydeligvis ikke er det.

Kunder i Spar Nord, og en række andre danske pengeinstitutter, har nu fået et brev, hvori bankerne tilbyder at købe obligationerne tilbage til den aktuelle kurs på cirka 20, hvis kunderne er bange for helt at miste investeringen.

God service kalder bankerne det. Snarere dårlig samvittighed, lyder vurderingen fra Forbrugerrådet.

- Det er klart et tegn på, at banken godt ved, den er gal - det er jo nærmest en tilståelsessag. Ved at tilbyde det her så opnår banken to ting. Det lukker klagesager, for i det øjeblik kunden accepterer at sælge, så er sagen jo ude af verden, og samtidig kan det afhjælpe den dårlige samvittighed, de måtte have over at have solgt garantiprodukter, hvor garantien har vist sig at være ikke-eksisterende," siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet til Børsen