05:36

711 spritbilister fanget i Nordjylland i årets første halvår

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Spritbilister hærger nordjyske veje: 711 sigtet i år

Skræmmekampagner og andre skrappe tiltag virker åbenbart ikke, for politiet stopper flere og flere spritbilister på de nordjyske veje.

Alene i år har Nordjyllands Politi det første halve år taget 711 personer i at køre, selvom de var fulde eller påvirket af andre stoffer.

De seneste fem år har 7719 nordjyske bilister gjort de nordjyske veje usikre, fordi de har sat sig bag rattet, efter at have drukket spiritus.

- Det er folk i alle aldre og fra alle samfundslag. Det er sjældent turister, men oftest lokale, der har besøgt en kammerat og fået et par øl – eller nogle, der har været til fest og tror, at de lige kan liste den hjem, siger politikommissær Claus Kjær-Pedersen, Nordjyllands Politi

Nogle af de anmeldte på den lange liste har også indtaget narko eller lignende, men langt de fleste anmeldelser handler om ren spirituskørsel.

Politiet tog i den netop overståede årlige sommerrazzia fordelt på en uges tid 100 spritbilister i Nordjylland. Her blev blandt andet 14 spritbilister stoppet på Limfjordsbroen på fem timer.

- Egentlig er jeg ikke overrasket, for vi kender jo virkeligheden. Men det er alligevel rystende, at så mange bliver ved med at køre, når de er påvirkede. Spritkørsel er rigtigt farligt. Man skal ikke overse, at en femtedel af alle færdselsuheld i Nordjylland skyldes spirituskørsel, siger politikommissæren.

Der er dog enkelte lyspunkter i de dystre tal.

- De helt unge skal have ros. Den der kører bilen, holder sig faktisk i rigtig mange tilfælde ædru, og så er det passagererne, der drikker. Det er svært at sige, om det skyldes kørekortundervisningen eller en generel holdningsændring, men det er da positivt at se, at de unge mennesker er blevet klogere, siger Claus Kjær-Pedersen.

Statistikker tyder ind imellem på, at Nordjylland har flere spritbilister end andre regioner. Politikommissæren understreger dog, at tallene skal tages med stort forbehold, fordi politiet ifølge ham kan tage lige så mange spritbilister, man vil - hvis der er folk nok til at gøre det.

- Det siger sig selv, at adfærden ikke måles og sammenlignes, når ressourceforbruget og regionernes størrelse er så forskellige. Vi har valgt en gang i mellem at sætte ekstra ressourcer ind i perioder, hvor erfaringen viser, at der er meget spirituskørsel. Så det er kontroltrykket, der afspejler det antal spritbilister, vi fanger, siger politikommissær Claus Kjær-Pedersen.