Spritbilister har ofte skyhøj promille
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Arkivfoto
Tal fra Rigspolitiet viser, at politiet over en femårig periode fra 2018-2022 har sigtet knap 28.000 personer for spritkørsel på landsplan.
I Nordjylland er tendensen den samme som for resten af landet.
De, der bliver taget for spirituskørsel, har ofte en promille over 1,2, viser en opgørelse baseret på tal fra POLSAS, der er politiets sagsstyringssystem.
I perioden 2018-2022 var der i alt 2.799 sigtelser for spirituskørsel i Nordjylland. Heraf havde 1.228 en promille på 1,20 eller derunder.
De resterende 1.571 spritbilister havde altså en promille, der var 1,21 eller derover. Ud af dem havde 537 en promille over 2,00.
Hvad er straffen?
Bilkørsel
Promille 0,51 - 0,8 = Betinget frakendelse af kørekortet. Ny teori- og køreprøve. Bøde på en månedsløn x din promille. 12 timers obligatorisk kursus om alkohol og trafik. 3 års prøvetid.
Promille 0,81 - 1,2 = Betinget frakendelse af kørekortet. Ny teori- og køreprøve. Bøde på en månedsløn x din promille. 12 timers obligatorisk kursus om alkohol og trafik. 3 års prøvetid.
Promille 1,21 - 2,0 = 3 års ubetinget frakendelse af kørekortet. Bøde på en månedsløn x din promille. 12 timers kursus om alkohol og trafik. Ny teori- og køreprøve. 5 års prøvetid.
Promille 2,01 - 3,0 = Bilen bliver konfiskeret. 3-5 års ubetinget frakendelse af kørekortet. 20 dages betinget fængsel. Bøde på en månedsløn. Ny teori- og køreprøve. 5 års prøvetid.
Over halvdelen af spritbilisterne har altså en promille over 1,20 både på landsplan og i Nordjylland.
- Kører man rundt med så meget alkohol i blodet, er der ingen tvivl om, at man er til fare for sig selv og andre, siger chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Sølund Ehlers, i en pressemeddelelse om spritbilister med en promille over 1,20.
- Og når der er så mange med så høje promiller, tyder det på, at en stor del af spritbilisterne har et decideret alkoholproblem.
Rådet for Sikker Trafik opfordrer omgivelserne til at være mere opmærksomme på at gribe ind til for eksempel fester, ellers hvis man kender en med et alkoholproblem, der af og til kan finde på at sætte sig bag rattet påvirket.
Sådan får du hjælp
Drikker du for meget, eller er du i tvivl om, at du drikker for meget, så kan du altid på gratis hjælp hos din egen læge, Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller hos din kommunes alkoholbehandling.
Og er du pårørende og har brug for rådgivning og gode råd i forbindelse med din nære, der drikker, kan du også gratis og anonymt kontakte Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller chat på alkolinjen.dk alle hverdage kl. 9-17.
Kilde: https://sikkertrafik.dk/presse/pressemeddelelser/hoje-promiller-blandt-mange-spritbilister/