Stavnsbundet af gylletank

Et ægtepar i Bindslev i Vendsyssel føler sig stavnsbundet. Deres hus er så godt som usælgeligt. For naboen har bygget en kæmpestor gylletank. En ny ejendomsvurdering afslører, at værdien af deres hus er faldet til det halve.

Fra godt 500.000 kroner til nu kun 250.000 kroner, står der i den seneste ejendomsvurdering. Ægteparret Majbrit Kallehauge og Bo N. Damgaard på Øster Tverstedvej nær Bindslev føler, at være kommet i en hel håbløs situation.

- Det betyder, at vi er stavnsbundne. Hvem vil købe et hus lige op og ned ad en kæmpe gylletank, siger Majbrit Kallehauge til TV2/NORD.

Det er nu fem år siden naboen, svineproducent Per Larsen, byggede en 3.000 kubikmeter stor gylletank. Kun 65 meter væk fra ægteparrets hus. Også svineproducenten er ked af gylletankens placering.

- Loven sagde på daværende tidspunkt, at gylletanke skulle opføres i forbindelse med produktionsanlæg. Af hverken amtet eller kommunen kunne vi få en dispensation til at placere den ude på marken, siger Per Larsen.

Da gylletanken blev bygget var lovens afstandskrav minimum 50 meter til nærmeste nabo. Siden da er kravet blevet øget til 300 meter, og tanken skal være overdækket. Men det kan ægteparret bare ikke bruge til noget i dag.

- Vi bliver indendørs det meste af tiden, fordi det stinker forfærdeligt. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at landbruget ved siden af os skulle udvikle sig til at en blive svinefabrik, siger Majbrit Kallehauge.

Ægteparret har i en retssag forsøgt at få fjernet gylletanken - eller alternativt hive en økonomisk kompensation ud svineproducenten -, fordi gylletanken ligger så tæt på. Men sagen blev tabt. En sag, der i omkostninger har kostet ægteparret 175.000 kroner. En situation man aldrig havde forestillet sig at komme i, da huset blev købt i 1983.

Forsiden lige nu