Passagerer på vej til Aalborg oplevede panik blandt personalet, da flymotor brød i brand. (Arkivfoto)

Stewardesser gik i panik i Cimber-fly

Passagerer på vej til Aalborg på et Cimber-fly med motorbrand er meget kritiske over besætningens håndtering af situationen.

Stewardesserne gik i total panik og evnede hverken at orientere passagererne, hjælpe dem eller evakuere dem efter en dramatisk motorbrand på et Cimber-indenrigsfly, skriver Politiken.

Det fortæller tre passagerer, som var med om bord på aftenflyvningen København-Aalborg med 47 passagerer, to stewardesser og to piloter 13. september.

- Vi hørte ingenting fra kabinepersonalet. Kabinepersonalet løb op og ned ad midtergangen og signalerede bare angst - mere panik, end der næsten var hos nogen andre, fortæller ph.d. i arbejdsmiljø, herunder sikkerhed, Sussi Handberg til Politiken.

- Passagererne sad åndeløst tilbage og ventede angst. Nogle råbte og skreg. Nogle var i panik. Det kunne man høre på den måde, de råbte. Nogle råbte hjælp, andre råbte navne. Jeg ved ikke, hvad det var for nogle navne. Andre råbte bare ud i luften. Der var ingen hjælp, siger hun.

Hun sekunderes af Peter Fuglsang Christiansen, chef for Kriminalteknisk Afdeling i Rigspolitiet Nord, som har ansvaret for flyhavari-efterforskning i Nordjylland.

Han så kun den ene stewardesse, som stod i midtergangen og gentog: "Vi kan sagtens flyve på en motor", uden at afhjælpe den stigende panik.

- Vi hører ikke mere fra stewardesserne resten af turen. De sikrer heller ikke kabinen før nødlandingen eller fortæller, hvordan vi skal forholde os, når vi lander, og når vi skal ud. Vi får ingen information om, at vi skal dukke os eller spænde sikkerhedsselen, siger Peter Fuglsang Christiansen til Politiken.
Han fortæller, at kaptajnen råber "ud, ud, ud" efter nødlandingen.

Alligevel går der op til fem minutter, før passagererne kommer ud, siger politichefen, som til Politiken kalder kabinepersonalets adfærd "kritisabel".

Siden marts 2007 har Cimber haft cirka 35 offentligt kendte nød- og sikkerhedslandinger, viser en optælling, Politiken har lavet i aviser og elektroniske kilder.

/ritzau/