Stigning i butikstyverier i Frederikshavn

Antallet af anmeldte butikstyverier i Frederikshavn er steget med næsten 70 procent gennem 2007. Det er markant mere end i både regionen og landet som helhed. Fald i indbrud.

<b>Stjæles med arme og ben</b>
Der stjæles fortsat med både arme og ben fra butikkerne i Frederikshavn. Og det er blevet markant værre gennem 2007.

<b>Voldsom stigning i butikstyverier</b>
Fra første til sidste kvartal af 2007 steg antallet af anmeldte butikstyverier i Frederikshavn således med hele 67,9 procent, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

<b>Butikstyverier faldt i Nordjylland</b>
Stigningen er langt større end i hele Region Nordjylland, hvor antallet af anmeldte butikstyverier rent faktisk faldt med 0,2 procent gennem året. Og det er også væsentligt mere end Danmark som helhed, hvor stigningen var på 7,4 procent.

<b>Fald i indbrud</b>
Når det gælder egentlige indbrud i butikker og virksomheder, blev der anmeldt 114 i Frederikshavn i fjerde kvartal. Selv om det fortsat er langt mere end et om dagen, er det faktisk er fald i forhold til første kvartal, hvor tallet var 131.

<b>Fald i hærværk</b>
Også når det gælder hærværk, er der sket et pænt fald i anmeldelserne gennem 2007.

<b>Lokalt vagtværn</b>
Formanden for Handels- og virksomhedsforeningen Frederikshavn, direktør Ejvind Nielsen, peger på, at man har overvejet et lokalt vagtværn i byen.
Lige pt. er der dog ikke fælles initiativer på vej i forhold til at mindske butikstyverierne.

- Vi har virkelig mange handlende i Frederikshavn, og det er da trist, at der er en stigning i antallet af butikstyverier. Personligt mener jeg, at videoovervågning uden for butikkerne er et godt supplement. Hvis overvågningen kan være med til at sænke antallet af tyverier, så er det helt fint med mig, siger Ejvind Nielsen.

<b>Videoovervågning</b>
Sidste sommer fik butikker mulighed for at foretage videoovervågning af egne indgange og facader, hvor det hidtil kun har været lovligt at sætte kameraer op inde i butikken. Og at erhvervslivet er klar til at investere aktivt i at minimere kriminaliteten, har man også set hos verdens største sikkerhedsvirksomhed G4S.

- Tidligere var det primært butikker med luksusvarer, der fik sat overvågning op. Men nu er det alle typer virksomheder inden for detailhandlen, der ønsker at minimere deres svind. Så vi ser et klart ønske hos de erhvervsdrivende om at sætte en effektiv stopper for problemet, siger adm. direktør i G4S, Kristian Durhuus.