Lisette Vind Ebbesen og Skagens Kunstmuseer kan se frem til økonomisk støtte- Foto: Jesper Bo Winther

Støtte til nordjyske museer: Nu skal Anchers gamle klæder konserveres

Fem nordjyske museer modtager støtte til at styrke kvaliteten i deres samlinger og forskning.

Familien Anchers tøj er efterhånden så slidt, at det trænger til en kærlig hånd. Tøjet stammer da også fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og der er derfor heller ikke noget at sige til, at det er en smule slidt i kanterne.

Derfor modtager Skagens Kunstmuseer nu økonomiske støtte til at sikre familien Anchers tøj og møbler mange år frem. 

Skagens Kunstmuseer modtager cirka 360.000 kroner til konservering af møbler og dragter i kritisk tilstand i kunstnerparret Anna og Michael Anchers hus.

- Museernes samlinger er vores fælles historie. De rummer vores både fortid og nutid. Derfor er det vigtigt, at museerne får hjælp til at bevare samlingerne, så vigtige genstande ikke går tabt.

- Eksempelvis er skagensmalerne Michael og Anna Ancher en stor del af denne fælles fortælling. Kunstnerparrets dragter og møbler kan med puljens midler nu blive konserverede. I stedet for at kunstnerparrets genstande forsvinder og går i glemmebogen, kan de nu blive vist frem i kunstnerparrets hjem, hvor de hører til. På den måde er der tale om en investering i vores fortid til glæde for nutiden, siger kulturminister Rasmus Prehn (S).

Støtte til andre nordjyske museer

Siden år 1967 har kunstnerhjemmet været åbent for offentligheden, og her har møblerne og dragterne været væsentlige i den autentiske helhedsoplevelse af huset og til fortællingen om kunstnerparret.

Udover Skagens Kunstmuseer modtager også Nordjyllands Historiske Museum, Museum Thy og Museum Mors, Nordjyllands Kystmuseum og Vendsyssels Historiske Museum også støtte. 

Nordjyllands Historiske Museum får tilskud på 306.000 kroner til en samlingsgennemgang af Mariager Museums arkæologiske og nyere tids samlinger forud for udskillelse af museet fra Nordjyllands Historiske Museum. 

Museum Thy og Museum Mors får tilskud på 418.000 kroner til en samlingsgennemgang med henblik på kassation og sikring af en målrettet bevaringsindsats for de arkæologiske samlinger fra Museum Thy og Museum Mors. 

Her de nordjyske modtagere:

  • Nordjyllands Historiske Museum får tilskud på 306.000 kr. til en samlingsgennemgang af Mariager Museums arkæologiske og nyere tids samlinger forud for udskillelse af museet fra Nordjyllands Historiske Museum. 
  • Museum Thy og Museum Mors får tilskud på 418.000 kr. til en samlingsgennemgang med henblik på kassation og sikring af en målrettet bevaringsindsats for de arkæologiske samlinger fra Museum Thy og Museum Mors. 
  • Skagens Kunstmuseer får tilskud på 362.150 kr. til konservering af udsatte møbel- og dragttekstiler i Anchers Hus. 
  • Nordjyllands Kystmuseum får tilskud på 117.000 til en samlingsgennemgang af landbrugssamlingen med henblik på udskillelse og overførsel af genstande til klimastyret magasin og dermed nedlægning af Magasin Gammelholm.
  • Vendsyssel Historiske Museum får tilskud på 102.000 kr. til gennemgang af arkæologisk samling med henblik på udskillelse. 
Se mere