Strid om byggeri

Der er stor uenighed om tilbygningen af et hus på Fyrstuevej i Skagen. Frederikshavn Kommune kritiseres for at have givet tilladelse til tilbygningen, da den kan være ulovlig. Foto: Lone Vad Dam

Et ægtepar i Skagen beskylder Frederikshavn Kommune for at have givet en ulovlig byggetilladelse til udbygningen af et hus tæt ved det fredede område omkring vippefyret.

Ægteparret Kirsten og Eckhard Patzlaff på Fyrstuevej har i dag både havudsigt og kan kigge ud på et af Skagens varetegn, nemlig vippefyret. Men snart vil de kun have udsigt til nabohuset på Fyrstuevej 12.

Frederikshavn Kommune har nemlig givet tilladelse til en tilbygning af nabohuset på fem meter.

-  Det betyder, at vi mister hele vores udsigt, og det lys og den luft, vi har i dag, siger Eckhard Patzlaff. 

Ifølge ægteparret er tilbygningen ulovlig. Husene på Fyrstuevej ligger nemlig i et restriktivt område i Skagen, og ifølge Byggeloven må en bebyggelse i dette område ikke fylde mere end 30 % af grunden.

Med den nye udbygning kommer nabohuset til at fylde 40 % , men da kommunen ikke tæller overetagen med, er der givet grønt lys til, at der må udbygges på grunden.

Begrundelsen for, at Frederikshavn Kommune ikke tæller overetagen med i bygningsarealet er, at bygherren vil spærre den af, sådan at den ikke bruges. Men den slags numre er ikke lovlige, mener ægteparret Patzlaff, og de bakkes op af folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S), der har taget sagen op i Folketinget.

- Byggeloven er meget klar, og den siger, at når man har en tag-etage, der benyttes, så kan man ikke bare nedlægge den. 

Byggesagen er havnet på erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) bord, og han har slået fast, at tag-etager altid skal regnes med i etagearealet - uanset om det benyttes eller ej.

Kommunen tolker dog loven helt anderledes:  

- Sådan som juraen fortolkes af vores embedsmænd, så har bygherren ret til at lave den tilbygning, fordi han blænder loftetagen af. Selv om det måske er usympatisk, så har han ret til det, siger Paul Rode Andersen (SF), der er næstformand i Plan - og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune 

Ægteparret har klaget til Ombudsmanden samt Statsforvaltningen og har desuden hyret en advokat, fordi de vil lægge sag an mod kommunen.

 

 

 

Forsiden lige nu