Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Studieværtens dagbog med hjemmeskole: - Den dag jeg smurte acetone i hele ansigtet og gik i panik

Det er ikke et beauty-tip. Du skal ikke smøre acetone i ansigtet. Corona-kuller kan ramme alle, og i denne dagbog rammer det TV2 Nords studievært Anne Christensen. I ansigtet.

Min dag begyndte ellers ret stille og roligt. Oscar på 11 år og Alberte på ni år placeret foran hver deres computer. 

Klokken er 7.45, og deres første time er gået i gang. 

Dokumentar om forfatter Bent Haller ruller på den ene skærm, mens der kører seneste afsnit af Ultra Nyt på den anden. 

Så svier det. Og så lugter jeg det. Acetonen.

Anne Christensen, nyhedsvært, TV2 Nord

Måske er jeg alligevel en lille smule groggy. Det blev på den gode side af midnat, på grund af værtsvagt og en ny krimi fra Katrine Engberg, før jeg kom i seng. Og nok også på grund af de mange AULA beskeder, der rumsterede i mit baghoved om lektier og skemaer og alt muligt andet. 

Men altså kaffekop 1 og 2 er indtaget, havregrynene er spist og NEWS kører i baggrunden. Dagens eneste tjans er sådan set at være hjælpelærer for ungerne. Ingen dobbeltjob. Men så var det, at jeg lige ville tage et hurtigt bad.

Anne Christensen hjemmeunderviser sine to børn Oscar og Alberte, fordi de er hjemsendt på grund af corona.

Shit den er krads!

Lige som jeg slukker for bruseren og snupper et håndklæde, kalder Alberte: ”Mor – jeg skal have hjælp." 

Jeg råber, at jeg kommer om et øjeblik, og derefter tager jeg helt unødvendig hurtigt en vatrondel, og dét jeg tror er min skintonic fra min skuffe, putter det på vatrondellen og kører den fraværende rundt i hovedet. 

Hurtigt. Hele ansigtet. 

Kinder, pande, hage og hals. Og så kinderne igen. 

Tænker, shit den er krads. Virkelig krads. 

Og så svier det. Og så lugter jeg det. Acetonen. 

Tjekker bøtten. No way - det er neglelakfjerner! Indser, at jeg har taget den forkerte, da de to bøtter står ved siden af hinanden i min skuffe. Dumt.

Acetonen til venstre arkiveres under: 'Ting man ikke skal smøre i ansigtet'

Der breder panikken sig. Inden i. Uden lyd.

Jeg tænker tusind tanker på få sekunder: "Hvad hvis min hud bliver fyldt med røde plamager eller skaller af. Kan acetone give forbrænding. Eller voldsom hudirritation. For f..... skal jo på job i morgen. Anne, godt nok ser du ikke ret mange mennesker lige for tiden, men du er studievært og har lige puttet acetone - altså opløsningsmiddel i hele dit ansigt."

Anne Christensen er nyhedsvært og redaktør på TV2 Nord, når hun ikke hjemmeunderviser sine børn.

Og så øser jeg ellers koldt vandt i hovedet. To gange, tre gange, nej fem gange bliver det til. Så tager jeg den rigtige bøtte i skuffen - altså den med skintonic - en vatrondel og forsøger at fjerne rester af acetonen. Tænker, om det mon gør det værre med skintonic oveni. Er nemlig ikke super stærk i beauty produkter. Og putter min dagcreme på hele tre gange. Rundt i hele hovedet. Tykt lagt. Alt for tykt. Men hellere det end acetone forbrændinger eller eksem. Kinderne er røde. Og Alberte venter stadig på min hjælp. Siger til mig selv, at hvis de røde kinder ikke bliver bedre, så kan jeg nok godt camouflere det med foundation på job i morgen.

Nu føler jeg også, at jeg har ondt i det højre øje. Måske røg der acetone i øjet.

Anne Christensen, nyhedsvært med røde kinder

Det er sgu da et pragteksempel på corona kuller

Og så står jeg ellers på badeværelse i noget tid og råber til Alberte, at jeg kommer om lidt. Nu føler jeg også, at jeg har lidt ondt i det højre øje. Måske røg der lidt acetone fra vatrondellen i øjet. Det gik jo i lyntempo. Er i tvivl. Men skyller øjet et par gange og går ned. Stadig med lidt ondt i øjet. Og huden er øm. 

Min mand Søren arbejder hjemme i dag og er lige kommet ind ad døren efter en gåtur med vores hund Vilma. Men jeg kan ikke få det ud. Få det sagt. At jeg har puttet acetone i hele hovedet. Seriøst. Hvem fanden gør det? 

Tjekker også lige Google for billeder med søgeordet: Acetone i ansigtet. Heldigvis ingen billeder.

Anne Christensen, nyhedsvært med corona-kuller

Det er sgu da et pragteksempel på corona-kuller og mere til. Og hverken ham eller børnene nævner mine røde kinder, så jeg siger ingenting og laver i stedet en Google søgning på acetone i ansigtet, lige efter jeg har hjulpet Alberte lettere ukoncentreret.

Yderligere en fire-fem tjek i spejlet

Øverst i Google feltet kommer et link til en side fra Bispebjerg Hospital med gode råd til dem, der får acetone på huden. De fleste mennesker bruger nok rådene til uheld med acetone på hænderne, men jeg suger det hele til mig. 

Konkluderer, at rådene er nogenlunde same-same om acetonen har ramt ansigt eller hænder. Og jeg har vasket og skyllet huden mere end grundigt, som rådet lyder. Tjekker også lige Google for billeder med søgeordet: Acetone i ansigtet. Heldigvis ingen billeder. Bliver lettet over, at jeg har gjort, som de råder til, og øjet svier egentlig mindre.

Heldigvis var blev alt godt, og Anne kan vende tilbage til hjemmeundervisningen - og skærmen.

Om eftermiddagen og efter yderligere en fire-fem tjek i spejlet, kan jeg godt se, at jeg er sluppet billigt. Lettere røde kinder men ikke noget, der viser større skader. 

Amen. Pyha. Bare jeg så ikke vågner op i morgen med en eller anden form for efterreaktion på huden. Tænker samtidig, at jeg nok hellere lige må finde noget af det der work-life-balance i denne coronahverdag med hjemmeskole og arbejde. 

Så vi bager en kage. Det hjælper lidt.

Under aftensmaden deler jeg min acetone historie med min mand og børn. De spærrer øjnene noget op, men derefter griner de. Alle tre. Og konkluderer, at jeg trods alt, ser ud som jeg plejer. Heldigvis.

Og da jeg går i seng, sørger jeg for at bøtten med neglelakfjerner ikke længere er i min skuffe. Den sætter jeg i nederste fællesskuffe. Men nu her dagen derpå, tænker jeg alligevel, om den skal længere væk. 

Tænk nu, hvis manden en dag får seriøst corona-kuller, og tror det er barberskum.   


Jaget og overfaldet: Hjemløse Flemmings største drøm er blevet virkelig

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det med at leve på gaden er sgu ikke lutter lagkage.

Sådan siger Flemming Meder Hansen, der har været ude for lidt af hvert gennem livet.

Med en barnevogn fyldt med sine ejendele og hunden Iza levede Flemming i mange år på gaden.

Men det kunne han ikke holde til længere.

- Jeg har dårlige ben og ryg, og Iza er jo ni år gammel. Hun er også en gammel pige efterhånden, fortæller han.

Efter en svær opvækst og en fængselsdom havde Flemming oddsene imod sig.

Han oplevede at blive jaget væk og endda overfaldet, mens han sov på gaden.

- Den ene stod og joggede mig på halsen, og så blev jeg ellers frarøvet, alt jeg ejede. Telefon, penge, alt hvad der kunne bruges, fortæller han om det hårde liv som vagabond.

Men nu er lykken vendt, for Flemming har fået sin egen treværelses lejlighed i Mosbjerg.

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lejligheden er fyldt med møbler fra genbrug, og snart skal et stort billede af ham og Iza pryde en af væggene.

Du kan se hvordan det er lykkedes Flemming - selv, uden kommunens økonomiske hjælp - at sin helt egen lejlighed, nederst.

Stedet er blevet en tryg base for den tidligere vagabond og hunden, der allerede har faste pladser. Sofaen, der er købt for 300 kroner i genbrug, er nemlig Izas domæne. Flemming må i stedet nøjes med gyngestolen.

- Iza skal være her, vi andre må være her, siger Flemming.

Han har jævnligt besøg af venner, der glædeligt kommer for at hygge med en øl eller to, men det er noget ganske andet, han nyder mest:

- Du kan lukke din dør. Og du kan tage tøjet af og sidde i underbukser. Og du kan sidde og slappe af uden at skulle tænke på, om der kommer nogen, fortæller Flemming.

Se 'Iza og vagabonden' her:


Borgmesteren deler god nyhed: Skal være lige så berømt som Rød Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er alle millionerne værd, når Aalborg Kommune skyder penge i Kunsthal Spritten.

Endelig er det tilbage på sporet. Og det gør det svært for den siddende borgmester at tørre smilet af

- Det er en historisk milepæl for vores industriarv og vores kulturarv.

Sådan lyder det fra borgmester i Aalborg, Lasse Frimand Jensen (S), når talen falder på at omdanne dele af de gamle spritfabrikker til et sted for kunst og kultur.

Den afgørende del af projektet er nu officielt skudt i gang, og det skal være færdigt om to år.

Budgettet lyder på 350 millioner kroner. Otte fonde betaler de 295 af dem, mens Aalborg Kommune står for de sidste 55 millioner kroner.

- Jeg tror, det her kan være med til at sende Aalborg ud i verden, lige som Aalborg Akvavit gjorde. Jeg tror, det kan være med til at tiltrække verden til Aalborg, og det er jeg enormt stolt over, siger Lasse Frimand Jensen til TV2 Nord.

Kampen mellem kultur og velfærd

Borgmesteren tror, at projektet og det store kunstværk på 30 meter i højden vil tiltrække turister fra hele verden.

Derfor er det også 55 kommunale kroner værd. Penge der i princippet kunne være brugt på eksempelvis kernevelfærd.

- Det må aldrig blive en kamp mellem velfærd og kunst og kulturoplevelser i min optik. Det er hinandens forudsætninger, og ikke hinandens modsætninger, påpeger Lasse Frimand Jensen.

Ud over de 55 millioner i engangsbeløb, så har Aalborg Kommune også sat penge af til driften af Kunsthal Spritten, indtil bygningerne og kunstværket står klar om cirka to år.


Populær juleudstilling giver café flere hundrede ekstra kunder om dagen

Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Aars nyder handelslivet godt af, at byens juleudstilling trækker folk til fra nær og fjern.

Et gammelt ordsprog lyder, at når det regner på præsten, drypper det på degnen.

Det er et ordsprog, som de godt kan nikke genkendende til her i juledagene i Aars. For mens rigtig mange gæster besøger byens populære juleudstilling, nyder resten af byen godt af de mange ekstra besøgende i byen.

Det gælder blandt andet caféen Frk. Kold, der ligger på samme vej som juleudstillingen. Fredag ved frokosttid er caféen stuvende fuld, og ejeren Anette Kold må bede gæster om at vente i baren, indtil der igen er et ledigt bord.

Normalt ser det ikke sådan ud i caféen ved frokosttid på en hverdag, men her i julemåneden har det ikke været et usædvanligt syn.

- Vi har lidt flere kuverter – måske 2-300 om dagen, siger Anette Kold og griner, inden hun fortsætter:

Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

-  I hvert fald er vi oppe på knap 400 på de sidste to dage, hvor vi måske vil ligge på 60 normalt, lyder det fra ejeren af caféen.

Kø ud på gaden

Roden til den ekstra travlhed skal man ikke kigge langt efter. Den findes nemlig bare et par hundrede meter nede af gaden, hvor den berømte blomsterkunstner Johnny Haugaard har opsat en spektakulær juleudstilling i byens gamle svømmehal.

Juleudstillingen har været åben siden 22. november, og siden den dag har Frk. Kold haft travlt som aldrig før. Flere gange har caféen haft kø til ude på gaden, mens de også har måtte bede gæster om at gå en runde i Aars, inden de kunne komme igen i håbet om at få en plads.

- Det betyder alverden. Der er jo nogen, der ikke en gang ved, hvad Aars er – det ved de nu, og jeg er sikker på, at de kommer igen, siger Anette Kold.

Slutter 5. januar

I Aars nyder hele handelslivet godt af de mange gæster udefra, som har fået øjnene op for byen takket være juleudstillingen. De lokale indbyggere derimod har der ikke været meget plads til inde hos Frk. Kold de seneste tre uger.

- Man bliver da stolt, for de fleste kunder siger, at de er blevet anbefalet af andre og af juleudstillingen, og det er fantastisk, siger Anette Kold.

Glæden kan dog ikke vare evigt, for den 5. januar er sidste dag med juleudstillingen i Aars.

Vil I gerne have forlænget juleudstillingen lidt?

- Ja, det ville da ikke gøre noget. Desværre skal min daglige leder på ferie i tre måneder, så der skal noget nyt personale til, svarer Anette Kold.


- Vi skriver Danmarkshistorie: Endelig klar til at bruge hundredevis af millioner

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg får nyt vartegn, der skal gøre byen lige så berømt som snapsen.

Om to år skal det hele være klar.

Kunsthal Spritten og det 30 meter høje kunstværk Cloud City Aalborg. Målet er at Nordjyllands største by får et kulturtilbud i verdensklasse. Det er ikke ambitioner der mangler, når de to chefer for Kunsthal Spritten fortæller om fremtiden.

- Det er Danmark, der får en ny kunsthal. Det er sådan set også Nordeuropa, der gør det, fordi med sådan et stort kunstværk, vi kobler til bygningen, så kigger vi ind i et helt vildt ambitionsniveau. Et vi alle sammen kan glæde os til, om vi bor i Aalborg eller et andet sted i Nordeuropa, siger Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, der er en af de to chefer for Kunsthal Spritten.

Specielt når talen falder på den argentinske kunstner Tomás Saraceno, der skal lave det 30 meter høje kunstværk uden for Kunsthal Spritten, drømmer Aalborg stort.

Så vildt bliver det nye kunstværk.

Chefer bliver holdt langt væk fra tidsplanen

Projektet Kunsthal Spritten og Cloud City Aalborg skal stå færdig i løbet af 24 måneder, men:

Den præcise dato for indvielsen er ikke fastlagt.

Otte fonde og Aalborg Kommune betaler for projektet til 350 millioner kroner. Fondene står for 295 millioner, mens Aalborg Kommune betaler 55 millioner og står for driften, indtil åbningen.

De to chefer i Kunsthal Spritten er kunsthistorikere, men de tør godt love, at byggeriet er klar om to år.

Bare rolig. Det er ikke kunsthistorikere, der skal stå for håndværksarbejdet.

Bilbao-effekten kan give milliarder

I Aalborg drømmer de om den såkaldte Bibao-effekt. I 1997 fik den nordspanske by et Guggenheim-museum. Det fik i løbet af 10 år investeringer i kunst og byudvikling til at eksplodere, så Bilbao i dag tiltrækker turister fra hele verden i tusindvis. Og indtægter for milliarder.

Dagen i dag, hvor projektet blev endeligt sat i gang, er Aalborg første skridt på vej mod mere international anerkendelse og altså drømmen om en nordjysk pendant til den nordspanske opblomstring.

- Det er bestemt ikke hver dag, og vi skriver Danmarkshistorie, påpeger Bibi Henriksen Saugman, der er den anden af de to chefer på Kunsthal Spritten.

10 år undervejs

Ideen med Kunsthal Spritten og Clous City Aalborg blev født for 10 år siden af erhvervsmanden Martin Nielsen. Siden har det været igennem et tumultarisk forløb, der blandt andet omhandlede ballade om udbygningsaftaler og stor intern palaver mellem entreprenører og kommune.

Det var i 2014 Martin Nielsen første gang luftede sine planer om at omdanne den gamle spritfabrik til en ny eksklusiv bydel. Trods de mange bump tør alle godt melde ud, at om to år er de klar.

Bygger videre på arbejdet fra fortidens pionerer.

Kunsthal Spritten fortæller, at de stadig holder arrangementer i de par år, som renoveringen og byggeriet tager. Derfor bliver der rig mulighed for nordjyderne til at besøge stedet, mens det bliver lavet om.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han skal være afdelingsleder i European Energy.

2025 bliver et overordentligt travlt år for Kristian Tilsted.

Han har netop scoret et nyt job som afdelingsleder i European Energy, hvor han nu er ansvarlig for drift og vedligeholdelse af selskabets solcelleparker. Ikke nok med det skal han også forsøge at bevare borgmesterposten på Venstre-hænder ved kommunalvalget, som løber af stablen 18. november.

I august blev han nemlig udpeget som Venstres borgmesterkandidat i Thisted Kommune, efter den siddende borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) havde besluttet, at han ikke ville genopstille.

Kristian Tilsted lader TV2 Nord vide, at det nye job ikke rokker ved hans ambitioner.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går til valg på, at vi beholder borgmesterposten, så det er helt klart målet. Lykkes det, har vi en ny situation, men det er jo kalkuleret i forhold til min ansættelse, så det har jeg selvfølgelig talt med min nye arbejdsgiver om, siger Kristian Tilsted.

Har lavet aftale med hustru

Ved siden af jobbet som afdelingsleder skal der dermed føres valgkamp til næste år. Folk skal dog ikke være nervøs for, at han går på kompromis med den del.

- Der skal være tid til at føre valgkamp. Jobbet er fleksibelt, og jeg kan også arbejde hjemmefra. Det hele er et spørgsmål om prioritere sin tid. Jeg har en aftale med min hustru om, at der kan afsættes tid til det hele. Det går selvfølgelig lidt ud over familielivet, men vi har heldigvis voksne børn, så de kan passe sig selv, siger borgmesterkandidaten.

Kristian Tilsted har siddet i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune i 10 år og er i dag medlem af Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.

Han blev tidligere på året fritstillet fra det direktørjob, han havde i Netselskabet Elværk. Ifølge eget udsagn på grund af omstruktureringer.

Den nye arbejdsplads ligger i Nykøbing Mors. European Energy er en international organisation med 850 ansatte fra 43 nationaliteter.

Han får arbejdsplads i Nykøbing Mors og bliver chef for samlet 14 medarbejdere. Det nye job glæder ham.