Sundhedsordfører: Det er et alvorligt problem

Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Stine Brix mener ikke, at det er acceptabelt, at p-piller kan forsage blodpropper hos unge kvinder.

Efter TV2/Nord mandag kunne fortælle, at det formentlig er p-piller af mærket Yasmin, der er årsag til at en 21-årig ung kvinde fra Hjørring er ramt af en blodprop, kalder Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix situationen for uacceptabel.

- Vi har et alvorligt problem, når omkring fire unge kvinder hvert år kommer i denne situation på grund af p-piller, siger Stine Brix.

Sundhedsordføreren henviser til en ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet, der viser, at der hvert år dør fem ellers sunde og raske kvinder i alderen mellem 15 og 49 år af de såkaldte venøse blodpropper, der sætter sig i ben og lunger. Mellem tre og fire af de dødsfald tilskrives brug af p-piller. Stine Brix mener, at der til dels er for lidt fokus på risikoen, når de unge mennesker begynder at tage p-piller.

- jeg tror de praktiserende læger har en opgave i at informere om, at der er den risiko. Derudover kom eksperterne i sidste uge med en ny anbefaling til de praktiserende læger om, at de skal prøve at holde sig fra de p-piller, hvor man ved, der er den største risiko. Hvis man følger denne anbefaling, så kan man forebygge rigtigt mange af de her blodpropper, siger Stine Brix.

Den 21-årige Trine Bang Andersen ligger stadig i koma på Odense Universitets Hospital efter hun blev ramt af en blodprop.

Forsiden lige nu