LIGE NU:

Svært at finde læreplads

Finanskrisen får nu også konsekvenser for de unge, der ønsker sig en læreplads. Arbejdsgiverne er blevet mere tilbageholdene med at ansætte

Den økonomiske afmatning får nu arbejdsgiverne til at holde igen med at ansætte lærlinge. Det mærker de blandt andet hos AMU Nordjylland, hvor eleverne har sværere ved at finde lærepladser end tidligere.
- Der er i øjeblikket flere ansøgere til lærepladserne, end der er pladser, siger EDU-koordinator Carsten Bruun Jensen.
Det er ikke mindst eleverne på den populære godstransport-uddannelse, der mærker tendensen. Flere af de unge må nøjes med skolepraktik, selv om de langt hellere ville sidde bag et rat i en lastbil.
- Jeg har søgt 10-15 steder, men det har ikke givet noget. De siger, at de ikke har noget at lave i øjeblikket, lyder det fra en skuffet Martin Grønholt fra Aalbæk.
En af arbejdsgiverne bekræfter, at transportbranchen udviser stor forsigtighed i øjeblikket. Generelt ansætter vognmændene næsten ingen, hverken ufaglærte, uddannede eller lærlinge.
- Det går desværre nærmere den anden vej, så derfor er mange betænkelige ved at ansætte i øjeblikket. Det er en speciel situation, siger Ole Rise, der driver vognmandsfirmaet P. Rise i Store Restrup.
Fagforeningen 3F beklager udviklingen og kalder det en kortsigtet tankegang at undlade at uddanne de unge folk.
- Der er en høj gennemsnitalder blandt de danske chauffører. Så derfor kan konsekvensen på sigt blive mangel på unge, danske chauffører, mener Arne Nielsen, gruppeformand for 3F Transport, Aalborg.