Svinebønder: Antibiotika-krav er urealistiske

Den nordjyske formand for Danmarks svineproducenter kalder det for urealistisk at reducere antibiotikaforbruget med 15 procent.

Det kan ikke lade sig gøre for svineproducenterne at bruge 15 procent mindre antibiotika. Det fastslår deres landsformand overfor DR Nordjylland.

- Vi har reduceret vores antibiotikaforbrug med 17 procent siden 2009 og det har været en meget, meget svær kamp, siger Henrik Mortensen.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) indgik torsdag aften en aftale med Folketingets øvrige partier om, at de danske svinebønder over fire år skal reducere deres brug af antibiotika med 15 procent.

- Men at lovgive uden at politikerne samtidig viser vejen, det bliver umuligt, mener formanden for de danske svineproducenter.

Aftalen kommer efter, at fødevareministeren og sundhedsministeren i 2014 nedsatte en ekspertgruppe, der skulle komme med en ny risikovurdering for de smitsomme MRSA-bakterier og pege på, hvordan smitten kan bremses.

Udover, at landmændene skal bruge mindre antibiotika, så betyder aftalen også, at antibiotika af typen teracyklin udfases helt og at der vil blive indført nye hygiejneregler i staldene.

Men hvis det skal batte noget, så skal kravet til svinebønderne være endnu større, mener Per Clausen fra Enhedslisten.

- Det her betyder, at vi bremser væksten i spredning af MRSA-bakterier. Men hvis vi skal afskaffe det helt, så skal vi jo langt, langt højere op, siger folketingspolitikeren.

Efter hans mening er der i aftalen taget alt for meget hensyn til svineproducenterne.

- Man må i stedet ændre på den produktionsform, hvor man giver dårlig dyrevelfærd og gør, at smågrisene bliver syge, siger Per Clausen.

Men de danske svineproducenter følger gældende lovgivning og producerer på den måde, vilkårene er til i dag, siger landsformand Henrik Mortensen.

- Man kan jo ikke omlægge en dansk eller europæisk svineproduktion på meget, meget kort tid. Og vi har jo overhovedet ikke endnu set nogen effekt af det arbejde, der blev sat i gang sidste år, siger han til DR Nordjylland.

Han ærgrer sig derfor over, at fødevareministeren og de øvrige politikere nu falder til det, han kalder for signalpolitik, når de bestemmer en reduktion af antibiotika-forbruget.

- Der er ingen faglighed i at sige hverken 90 eller 15 procent, når ingen af dem der har vist vejen, siger Henrik Mortensen, formand for de danske svineproducenter.


Seneste nyt

fra Nordjylland