LIGE NU:

Sygehus afskaffer dynebetræk

Fra nytår vil patienter på Sygehus Vendsyssel i Hjørring ikke længere få betræk på dynen. Tiltaget skal gavne både arbejdsmiljøet og hygiejnen.

Der vil fra årsskiftet ikke længere være betræk på dynerne på Sygehus Vendsyssel i Hjørring. Her begynder sygehuset at tage nye betrækløse dyner i brug. De nye dyner skal gavne både arbejdsmiljøet og hygiejnen.

- Vi ved godt, at det kræver tilvænning, for det er så indgroet i os, at dyner selvfølgelig skal have betræk på. Men vi håber, at patienter vil tage godt imod de nye betrækløse dyner, for de har en række hygiejne- og arbejdsmiljømæssige fordele, siger Bruno Nielsen, servicechef på Sygehus Vendsyssel.

Det er ikke, fordi sygehuset vil spare penge, at dynebetrækkene forsvinder fra 1. januar. De betrækløse dyner koster det samme at bruge, som sygehuset tidligere har brugt på at skifte og vaske dynebetræk.

De betrækløse dyner er blevet afprøvet på Skagen Gigt- og Rygcenter, og erfaringerne derfra er gode.

- Dynerne uden betræk giver en bedre hygiejne. Med de betrækløse dyner bliver hele dynen skiftet ud med en ny, når der kommer en ny patient eller hvis dynen skulle blive snavset eller våd, i stedet for det kun er dynebetrækket, som lægges til vask, hvilket ofte skete med de tidligere dyner med betræk. Samtidig hvirvles mindre støv rundt i lokalet ved sengeredning, siger Bruno Nielsen.

Medarbejderne på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, som reder mellem 110 og 130 senge om dagen, glæder sig over, at de i fremtiden blot skal udskifte de brugte dyner med nye.

- Det er en utrolig lettelse i hverdagen. Vi slipper for en række af de ryk og store bevægelser, vi er nødt til at bruge, når vi i dag hiver dynebetrækket på, siger Grethe Møller, der har arbejdet med sengeredning i 26 år.