Sygehus forbereder sig på stigende smitte: - Det kan betyde aflysninger

Genåbningen kan betyde en tredje bølge, vurderer professor i sundhedsøkonomi.

I Nordjylland forbereder sundhedsvæsenet sig på at skulle løbe endnu stærkere på hospitalsafdelingerne. Genåbningen vil ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi, medføre flere indlagte og et betydeligt pres på sundhedsvæsenet.

Og sker det, vil der igen blive aflyst behandlinger, lyder meldingen fra Regionshospital Nordjylland.

- Vi ser naturligvis med nogen bekymring på, at antallet af indlagte formentligt stiger igen. Hvis det stiger, vil det betyde væsentlig belastning i forhold til sundhedsvæsenet, hvor vi kommer til at skulle aflyse nogle indgreb for at holde godt øje med covid-patienter, siger Søren Hjortshøj, der er lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland.

Han vurderer, at den gradvise genåbning kan resultere i 100 flere indlagte i Nordjylland.

Behandler stadig livstruende sygdomme

Aflysninger af planlagte behandlinger og operationer vil dreje sig om såkaldt godartede lidelser, der kan vente.

- Det er generelt sådan, at vi holder fast i at udrede livstruende sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme, siger Søren Hjortshøj.

Ekspertgruppen, der rådgiver regeringen, har vurderet, at antal indlagte på landsplan kan toppe med 900 i april.

- Med genåbningen tager man en kalkuleret risiko. Og det er jo i virkeligheden, at vi får en risiko for en tredje bølge og ret mange flere indlæggelser. Så der vil komme et pres på sundhedsvæsenet, siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Han peger på, at den britiske variant komplicerer forudsigelserne og det epidemiologiske regnestykke.

- Den er både mere smittefarlig, men giver altså også et værre sygdomsforløb. Så der vil komme omkring 50 procent flere indlagte med den mutation, siger Jes Søgaard.

Forbereder sig på flere indlagte

Derfor er regionshospitalet i Hjørring i gang med at forberede sig.

- Paradoksalt nok, så er vi i gang med at lukke pandemiafsnit ned, så vi kan skabe god aktivitet, og så vi kan nå at behandle så mange som muligt inden vi eventuelt skal lukke ned igen, siger Søren Hjortshøj.

- Det betyder frem for alt, at vores personale skal løbe stærkere igen, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) understregede på onsdagens pressemøde, at man løbende holder øje med smitteudviklingen og vil lukke ned lokalt, hvis det eskalerer.

Der er det seneste døgn konstateret 42 nye tilfælde af coronasmitte i Nordjylland. Det er ud af 13.797 tests. De to tal sat i forhold til hinanden giver en øjeblikkelig positiv-procent på 0,32 i Nordjylland.

Antallet af indlagte covid-19-patienter på de nordjyske hospitaler er siden tirsdag steget med tre personer til i alt 32. Heraf er syv indlagt på intensiv og fire af disse er tilkoblet en respirator.


Seneste nyt

fra Nordjylland