På Sygehus Vendsyssel laver de smørrebrød i geleform, så de patienter, der har svært ved at tygge, også kan smage en god rugbrødsmad. Foto: Sygehus Vendsyssel

Sygehus serverer smørrebrød i geleform

På Sygehus Vendsyssel kan patienter med synkebesvær igen få smagen af for eksempel rugbrød med sild.

Køkkenet på Sygehus Vendsyssel er klar med nye kostoplevelser til de patienter, der har svært ved at synke. De serverer nu smørrebrød som gelekost.

Mange mennesker med hjerneskade og andre neurologiske lidelser får tygge- og synkeproblemer. Genoptræningen efter en hjerneskade tager ofte måneder, hvor patienten kan have svært ved at tygge sin mad.

For sådanne patienter skal maden helst ligne hverdagskost, og for mange mennesker er frokost lig med et stykke rugbrød med pålæg. Men det kan være svært for sådanne patienter at tygge sig igennem.

Det har køkkenet på Sygehus Vendsyssel fundet en løsning på. De er begyndt at lave smørrebrød i gele. Basis i gelekosten er meget fint pureret kød, fisk, fjerkræ, grønt, frugt og brød som stivnes under tilberedning.

- Gelekosten er særlig nem at synke, da gele smelter ved kropstemperatur og derved selv glider ned i svælg og spiserør. Konsistensen på maden kompenserer derved for patientens nedsatte funktion, mens patienten stadig får en god smagsoplevelse, forklarer klinisk diætist Anja Liisberg.

Smørrebrødet fremstilles i køkkenet i Hjørring og portionsanrettes, så det kan sendes ud til de enkelte afdelinger. I første omgang har patienterne på Brønderslev Neurorehabiliteringscenter fået glæde af gelekosten, men det udbredes nu til andre afdelinger på Sygehus Vendsyssel, hvor der er patienter med synkebesvær.