Sygehus Vendsyssel har succes med telekonferencer, som er indført mellem flere af regionens sygehuse. Foto: TV2/Nord

Sygehuse åbner for humanistiske begravelser

Nordjyder, der ønsker en ikke-religiøs begravelse hos Humanistisk Samfund, får nu mulighed for at blive bisat eller begravet fra et sygehuskapel uden religiøse symboler.

Tre nordjyske sygehuse har sagt ja til at åbne dørene for foreningens begravelsesceremoni, selvom afdøde ikke var patient på sygehuset.
Det drejer sig om Sygehus Himmerland i Farsø og Hobro og Sygehus Vendsyssel i Frederikshavn.

- Mennesker, der bevidst har valgt tro og religion fra i livet, skal naturligvis ikke være henvist til kapeller fyldt med religiøs symbolik, når livet er slut. Sygehuskapeller er ofte netop indrettet neutralt i forhold til livssyn, og derfor er vi glade for, at nordjyske sygehuse nu åbner deres kapeller for humanistiske begravelsesceremonier, siger Sophia Andersson, formand for Humanistisk Samfund Aalborg, der har medlemmer i hele den nordjyske landsdel.

Mens de tre mindre nordjyske sygehuse altså har sagt ja til at samarbejde med Humanistisk Samfund om benyttelse af kapellerne, har regionens største sygehus i Aalborg afvist et samarbejde med henvisning til kapacitetsproblemer.

Humanistisk Samfund Aalborg vil nu tage kontakt med Aalborg Kommune om muligheden for at etablere livssynsneutrale ceremonirum, der kan bruges ikke blot af ikke-religiøse, men også af mennesker tilknyttet religioner udenfor de etablerede kirkelige retninger.

I alt har 26 sygehuskapeller landet over sagt ja til at åbne dørene for Humanistisk Samfunds begravelsesceremonier.