Aalborg Sygehus åbner ikke deres kapel for ikke-religiøse begravelsesceremonier på grund af pladsproblemer. Foto: TV2/Nord

Sygehuse åbner kapeller for ikke-religiøse begravelser

Nordjyder, der ønsker en ikke-religiøs begravelse, får nu mulighed for at blive bisat eller begravet fra et sygehuskapel uden religiøse symboler.

Tre nordjyske sygehuse har sagt ja til at åbne dørene for foreningens begravelsesceremoni, selvom afdøde ikke var patient på sygehuset.
 
Det drejer sig om Sygehus Himmerland i Farsø og Hobro og Sygehus Vendsyssel i Frederikshavn.
 
-Mennesker, der bevidst har valgt tro og religion fra i livet, skal naturligvis ikke være henvist til kapeller fyldt med religiøs symbolik, når livet er slut. Sygehuskapeller er ofte netop indrettet neutralt i forhold til livssyn, og derfor er vi glade for, at nordjyske sygehuse nu åbner deres kapeller for humanistiske begravelsesceremonier, siger Sophia Andersson, formand for Humanistisk Samfund Aalborg.
 
Mens de tre mindre nordjyske sygehuse har sagt ja til at samarbejde med Humanistisk Samfund om benyttelse af kapellerne, afviser Aalborg Sygehus på grund af pladsproblemer.
 
-Det er ærgerligt, når nu kapellet er der. Men vi respekterer naturligvis, at der i Aalborg kan være helt særlige logistiske og planlægningsmæssige problemer, som hverken Rigshospitalet, Aarhus Sygehus eller Skejby - der alle har sagt ja til humanistiske begravelser - tilsyneladende slås med, siger Sophia Andersson.
 
I alt har 26 sygehuskapeller landet over sagt ja til at åbne dørene for Humanistisk Samfunds begravelsesceremonier.